ANNONS

Färre sommarjobb i Järfälla – har minskat med över tusen platser

Sommarjobb Järfälla
Richard Lindforss (M): "Jag tror att de ungdomar som vill ha ett sommarjobb kommer att kunna få ett sommarjobb".
Runt 300 ungdomar kommer att kunna få sommarjobb hos Järfälla kommun i sommar.
Antalet har minskat drastiskt sedan förra mandatperioden då det fanns en feriepraktik för alla ungdomar som sökte.
ANNONS

Redan förra sommaren förändrades sättet Järfälla kommun erbjuder sommarjobb till unga på. Då bestämde det nya styret sig för att gå från feriepraktik till sommarjobb. Det innebar att 2019 erbjöds 530 ungdomar jobb inom kommunen.

Ammar Makboul (V): ”Järfällas ungdomar förtjänar bättre”

Feriepraktiken var en annan anställningsform berättar Richard Lindforss (M), ordförande i kompetensnämnden. Praktiken var i två veckor, och de nuvarande jobben i tre veckor.

1 600 jobb blir 300

Feriepraktiken innebar också att alla ungdomar inom en viss kategori var garanterade sysselsättning utan att skicka in CV. Den sista sommaren med feriepraktik, 2018, fick runt 1600 ungdomar sommarjobb.

– Det tycker vi är fel. Vi tycker att man ska anstränga sig för sitt sommarjobb, för det är precis så du kommer att behöva göra resten av ditt arbetsliv. Du kommer att behöva anstränga dig när du ska söka dina jobb, säger Richard Lindforss.

Man ska anstränga sig för sitt sommarjobb

Richard Lindforss

 

Till sommaren 2020 kommer nu sommarjobben att bli ännu färre. Runt 300 ungdomar kommer att kunna få anställning inom kommunen.

ANNONS

För många unga på samma jobb

Orsaken är enligt Richard Lindforss att kommunen hade svårt att få fram 530 sommarjobb. De har sett i rapporter från förvaltningen att runt 300 jobb är vad kommunen kan leverera med kvalité.

– Ett stort problem som var med feriepraktiken, i och med att det var väldigt många, var att flera ungdomar fick exakt samma jobb. Det vill säga att i stället för att ha en ungdom på en arbetsplats där det fanns tillräckligt mycket arbetsuppgifter för en, så satte man kanske tre till fem ungdomar där.

Det gjorde enligt honom att arbetsuppgifterna tog slut fort och att ungdomarna bara satt av tiden.

Vi kan inte vara den enda aktören

Richard Lindforss

 

– Det är viktigt att komma ihåg att Järfälla kommun självklart ska vara en aktiv aktör när det kommer till att bistå med sommarjobb. Men vi kan inte vara den enda aktören utan här måste man ha in privata aktörer.

I år har kommunen även infört ett krav för de som ska söka sommarjobb. De måste kunna visa att de även sökt sommarjobb på fler ställen än bara kommunen.

Kan det bli att fler unga går utan jobb i sommar på grund av minskningen?

– Det tror jag inte. Jag tror att de ungdomar som vill ha ett sommarjobb kommer att kunna få ett sommarjobb. Men då innebär det också att de inte bara söker till Järfälla kommun. Utan att de även söker till fler privata aktörer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.