ANNONS

Sommarjobb kan sponsras året om

Utöka de sommarjobb som kommunen delbetalar till att gälla dubbelt så långa perioder och när som helst under året.

Det föreslår Folkpartiet i Sollentuna.
ANNONS

I dag betalar Sollentuna kommun halva kostnaden för sommarjobbare mellan 16 och 19 år. Det gäller anställningar inom kommunen, men också för jobb hos privata arbetsgivare i upp till tre veckor.

De senaste tre åren har den här typen av sommarjobbare blivit fler för varje säsong.

I år har 532 ung­domar fått halva sin lön från kommunen. Av dem var 412 anställda av privata företag och resten av kommunen.

Nu vill Folkpartiet utöka sommarjobben till att gälla sexveckorsperioder med en längre inlärningstid – när som helst under året.

– Många åtgärder behövs för att unga ska komma i arbete. Jag tror att det här är ett bra sätt att ge dem viktig arbetslivserfarenhet, säger Anders Morin (FP), ord­förande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Genom att finansiera året om vill Anders Morin komma åt dem som inte går i skolan.

– Vi vill särskilt nå dem som är skoltrötta. I Sollentuna finns cirka 200 ungdomar som lever i utanförskap och varken studerar eller jobbar. De här åtgärderna riktar sig framförallt till dem, säger Anders Morin.

För att komma åt den målgruppen vill Folkpartiet också göra åldersspannet större, från 16–19 år till 16–20 år.

Kan det bli svårare för ungdomar mellan 20 och 25 att få jobb när det blir billigare att anställa yngre ungdomar året om?

ANNONS

– Nej, det har jag svårt att tro. Någonstans måste man dra gränsen också, kommunen måste hushålla med sina pengar, säger Anders Morin.

Folkpartiet har inte lagt fram förslaget officiellt i kommunen eller diskuterat det med de andra styrande partierna. Den delen sparar de till efter valet. Därför vet partiet inte heller med vilka pengar ungdoms­lönerna ska betalas.

– Vi har inte räknat på hur vi ska finansiera det här i budgeten ännu. Det är vårt eget förslag, säger Anders Morin.

Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) är positiv till idén, men inte imponerad av modellen.

– Det är ett lovvärt försök, och kul att de presenterar en lightvariant av något som Socialdemokraterna tog upp redan på vår partikongress. Men jag tycker ändå att det är en snuttifiering av ett allvarligt problem som behöver större åtgärder, säger han.

Freddie Lundqvist syftar på att Socialdemokraterna vill inför en maxgräns på 90 dagar för hur länge en ungdom får gå arbetslös utan åtgärd, till exempel praktik eller utbildning.

Det är en snuttifiering av ett allvarligt problemFreddie Lundqvist, oppositionsråd

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.