ANNONS

Nya sommarjobb i stadsdelen – som filmskapare

Förra året kunde ungdomar sommarjobba som konstnärer. I år kan det bli som filmskapare.
Förra året kunde ungdomar sommarjobba som konstnärer. I år kan det bli som filmskapare.
Omkring 400 ungdomar kommer stadsdelen i år kunna skaka fram. Knappt hälften så många som antalet ansökningar. Nytt för i år är möjligheten att sommarjobba som filmskapare.

ANNONS

I år har 860 ungdomar sökt sommarjobb i Skarpnäck. Handläggare vid stadsdelsnämnden jobbar nu för fullt med att få fram ett sås stort antal jobb som möjligt och att matcha ihop rätt profil med rätt jobb.

– Vi försöker få ihop jobb i alla fall 400 jobb. Men det är klart, det är ju knappt hälften av de som sökt som får ett sommarjobb i år. Konkurrensen är hård, säger Ulf Rönnberg på Skarpnäcks stadsdelsnämnd.

Populärast nästan varje år är jobb inom omsorg och även utomhusjobb inom park och miljö, säger han. Förra året sommarjobbade 14 ungdomar som konstnärer. Bland annat gjorde de muralmålningarna som pryder gamla konsumhuset i Bagarmossens centrum. Nytt för i år är möjligheten för 15 ungdomar från stadsdelen att sommarjobba som filmskapare. Bakom projektet står Unga berättar. Hanna Andersson är mediapedagog och en av de som är med och driver.

Film om och från festivalen

– Det är ett uppdrag för festivalen We are Stockholm och tanken är att Skarpnäcksungdomarna ska bilda en slags kommunikationsbyrå eller redaktion och sedan göra film för att informera andra ungdomar om vad man kan göra på festivalen och även vara på plats på festivalen och dokumentera det som händer och rapportera därifrån.

Unga berättar är en del av Kulturskolan i Stockholm. Deras uppdrag handlar om att lyfta ungas röster i samhället. Poängen med årets sommarjobb är att lämna över rodret till ungdomarna som sitter på kunskapen och kan det här området bäst, menar Hanna Andersson.

– Vi vuxna måste sluta att ta rollen som de som alltid kan och vet bäst. Det här är ju ett område som ungdomarna kan mycket bättre än vi. De vad andra ungdomar gillar och vill se och uppleva på festivalen. Det är deras arena liksom. Samtidigt får de lära sig att göra film och att jobba både med kommunikation och delvis också journalistiskt.

Var ska filmerna visas?

– De kommer dels att visas via vår hemsida och Unga berättar Play. Men också så klart spridas i sociala medier. På vår egen och festivalens instagram och snapshat också.

Trycket på årets sommarjobb är ungefär detsamma som förra året. I hela staden har omkring 14900 ungdomar skickat in ansökningar. Målet är att få upp andelen arbetstillfällen något jämfört med förra året, berättar Jennie Oukbir, samordnare för sommarjobb på Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad.

ANNONS

– Vi hoppas kunna anställa 8500 för hela staden. Förra året anställde vi 8200. Men det är för tidigt att säga någonting om hur det kommer att se ut.

Intensivt arbete pågår

Och varje stadsdel sätter upp sina egna mål för antal jobb, säger Jennie Oukbir. Nu pågår ett intensivt arbete i stadens olika stadsdelar.

– De brukar ha enormt mycket att göra nu, handläggarna jobbar ta fram arbetstillfällen och matcha ungdomarna mot dem, och de har inte jättemycket tid på sig innan det ska vara klart i maj.