För få sommarjobb – då startade han jobbförmedling för öns unga

Sommarjobb Lidingö
Sommarjobbarna Clay, Indra och Ludvig. Mikael Lindroos tycker att första jobbet ska vara kul. Efter hårt jobb har han bjudit på glass.
Lidingö stad kunde bara erbjuda 36 sommarjobb åt ungdomar i år. Ynkligt, tycke entreprenören Micke Lindroos som nu startar förmedling för småjobb år unga.
– De har en sådan hunger, de vill verkligen, säger han.

Det var när entreprenören Mikael Lindroos såg bristen på sommarjobb för unga på Lidingö som idén föddes att förmedla jobb till ungdomarna. 

  – 36 platser, det är ju en enda klass i Hersby, sedan får resten inte jobb, säger han. 

De ska börja ta ansvar, forma och planera sitt liv.

Mikael Lindros

Han har redan tidigare anlitat unga för olika småjobb, både inom event och hantverk.

– Just nu har jag fyra personer som jobbar hos mig, säger han.

Men fler anställda kräver mer administration. Här fick han hjälp av sommajobbaren Indra Dopping, 19 år.

Klippa gräs och riva altaner

Tillsammans har de startat facebookgruppen Sommarhjälpen Lidingö, där små och mellanstora jobb matchas ihop med ungdomar. Det handlar om att klippa gräs, riva altaner eller lasta släp. Förmedlingen vänder sig både till privatpersoner och företagare.

– Jag gör det här helt utan vinstsyfte. Det finns många egenföretagare som garanterat kan ställa upp och erbjuda småjobb. Inom byggsvängen behöver man alltid hantlangare, säger han.

Ger jobb till nyanlända

Ungdomarna som jobbar hos Mikael Lindroos är studenter från Hersby gymnasium, gamla lidingöbor och nyanlända ungdomar. 

– De ungdomarna har ju sådan hunger, de vill verkligen, säger han.

Sommarjobb Lidingö

Många behöver hjälp att lasta byggrester, eller bära lastpallar efter sommarens husprojekt.

Varför är det viktigt med sommarjobb tycker du?

– Ungdomarna står med ena foten i barnvärlden och andra i vuxenvärlden. De ska börja ta ansvar, forma och planera sitt liv.  Ett sommararbete är fyllt av ansvar, samtidigt skapar man ekonomiska förutsättningar som är avgörande för ett självständigt liv. Man lär sig lägga undan, kanske bidra hemma och kan köpa saker. 

Och de som bara vill ligga hemma framför datorn?

– Man måste sparka dem lite i häcken. Men när de är ute på fältet märker man vilken glädje det är att arbeta. Det känner att de bli sedda, att de är någonting, säger han. 

Fakta

Stadens entreprenörprojekt lades ner

  • Lidingö stad har i år satsat 300 000 kronor för att erbjuda sommarjobb till unga mellan 16 och 18 år. Det har räckt till 36 jobb i tvåveckorsperioder.  Jobben finns inom skilda områden som äldreomsorg, förskolor, affärer och kaféer.
  • Jobben har lottats ut.
  • Staden hade också planer på att erbjuda ett bidrag för sommarlovsentreprenörskap. Projektet lades dock ner innan det hann starta. Detta på grund av för lågt intresse.
Källa: Lidingö stad