ANNONS

De sommarjobbar – med att fixa till sina hemkvarter

Natalio Torres, 18, gör iordning fågelholkar längs Tungelstavägens bostadskvarter. Han bor själv här i Västerhaninge och det är första gången han fått sommarjobb. "Det är kul, man känner flera andra som sommarjobbar sedan tidigare och man lär sig mycket", säger han.
Natalio Torres, 18, gör fågelholkar längs Tungelstavägens bostadskvarter. Han bor själv här i Västerhaninge och tycker sommarjobbet är kul.
90 ungdomar målar, bygger och städar just nu för fullt i sina egna hemkvarter i Haninge och Tyresö.
– Folk som bor här kommer och bjussar på fika – det är jättekul att det är så uppskattat, säger Alice Castensson, platsansvarig i Västerhaninge.
ANNONS

Det är på Granängsringen i Tyresö och på Tungelstavägen i Västerhaninge som bostadsbolagen tagit hjälp av ett 90-tal ungdomar mellan 16-18 år som själva bor i områdena för att få extra fart på skötseln i kvarteren i sommar.

Samarbetet sker mellan kommunerna och kommunikationsbyrån Ad Tillsammans. En byrå som enligt sin hemsida vill hjälpa till att bygga relationer och öka engagemanget hos de boende i området.

Fixar slitet område

Byrån har tidigare somrar gjort liknande projekt i andra socioekonomiskt svagare områden som Flemingsberg, Vårby Gård och Skogås.

Said Hussein, 16, målar om innandömet av tunneln vid Granängsringen. Tanken är att det ska bli tryggare att gå här. Foto: Filip Magnuson

Said Hussein, 16, målar om innandömet av tunneln vid Granängsringen. Tanken är att det ska bli tryggare att gå här. Foto: Filip Magnuson

Ungdomarna tjänar 97 kronor i timmen.

– De rensar bort sly, fixar och målar i gångtunnlar, oljar om träbänkar, rensar ogräs och bygger odlingslådor och fågelholkar, säger Emelie Hemlin, som är platsansvarig för projektet på Granängsringen.

Det finns att göra?

– Underhållet har kanske halkat efter lite på Granängsringen. Det finns ju jättemycket sly här märker vi.

ANNONS

Hälsar på brandmän

Det händer också att ungdomarna får göra studiebesök under perioden. I Västerhaninge har ungdomarna fått göra ett avbrott i sommarjobbet för att hälsa på brandmännen på brandstationen i Brandbergen.

Emelie Hemlin, platsansvarig för projektet på Granängsringen. Hon bor själv i kvarteren. Foto: Filip Magnusson

Emelie Hemlin, platsansvarig för projektet på Granängsringen. Hon bor själv i kvarteren. Foto: Filip Magnusson

För de boende i områdena tycks arbetet uppskattat. Alice Castensson är platsansvarig i Västerhaninge:

– Folk här kommer fram och bjussar på fika, tipsar oss om vad vi kan göra och är intresserade av det vi gör. Det är jättekul.

Om sommarjobbsprojekten fortsätter nästa sommar är oklart.

– Men vi hoppas såklart få komma tillbaka nästa år, säger Emelie Hemlin.

Fakta

Många söker sommarjobb – långt ifrån alla får

Projektet med kommunikationsbyrån utgör en stor andel av Haninge och Tyresö kommuners totala antal sommarjobb, i Tyresö nästan hälften.

Alla ungdomar som vill får dock inte chansen att jobba, trots att de har åldern inne. Platserna har lottats ut av kommunerna.

I Tyresö sökte över 470 ungdomar de 101 kommunala sommarjobben. Bara drygt 20 procent av dem fick alltså ett jobb.

Haninge kommun är andelen bättre. Här erbjöds 455 ungdomar sommarjobb. 750 ansökningar gjordes. Ungdomar som inte haft sommarjobb tidigare prioriteras.

Källa: Tyresö kommun, Haninge kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.