ANNONS

Sommarjobbare gör konsertturné

Ungdomar sommarjobbar tre veckor på musikskola i Skärholmen, 2016. Repetition pågår. Laura Orostica spelar keyboard, Isabella Le Gall-Bengtsson spelar gitarr, Esagila Cherry sjunger, Perry Frimpong spelar trummor och Melissa Kamruzzaman spelar bas.
Sommarjobbare repeterar under förra sommaren i 2:a hemmet. I år kommer de tillbaka.
Per Hartwig, musik-, kultur- och eventansvarig fritidsledare på Fryshusets ungdomsgård 2:a hemmet i Skärholmen.
Per Hartwig, musik-, kultur- och eventansvarig fritidsledare på 2:a hemmet.
21 ungdomar har fått chansen att sommarjobba som musiker i 2:a hemmet i sommar.
De avslutar med en stor konsertturné i Stockholm.
ANNONS

Under sportlovet var det auditions i Fryshusets ungdomsgård 2:a hemmet i Skärholmen. Många 16–19-åringar kom dit för att få chansen till ett annorlunda kommunalt sommarjobb. För andra året i rad kan man nämligen få sommarjobb som heltidsmusiker i 2:a hemmet, under tre veckor.

Nu är uttagningarna klara. 21 ungdomar från Skärholmen fick platserna.

– Vi intervjuade dem bland annat om vad de har för bild av hur det är att vara musiker. Om de tänker sig att de ska chilla i tre veckor är det ingen idé. Det är hårt arbete. Vi repeterar jättemycket, både musik de själva komponerat och tolkningar av andras musik. Dessutom ger och tar vi konstruktiv kritik, säger Per Hartwig, musik-, kultur- och eventansvarig fritidsledare på 2:a hemmet.

Många av dem som tagits ut är nya, men många var också med redan under förra sommaren. De har fortsatt att repetera ihop i 2:a hemmet, på höstlovet och jullovet.

– De lärde sig otroligt mycket på tre veckor förra sommaren, och har sedan fortsatt att utvecklas. Många går dessutom på Kulturama eller Rytmus musikskola. De sjunger och spelar allt från gitarr och bas till trummor och fiol, säger Per Hartwig.

I år har man prioriterat bort studiomusiken, för att koncentrera sig helt på livemusik. Men den stora nyheter är att det blir en stor konsertturné den sista veckan.

– Det är för att sommarjobbarna ska få känna på turnélivet också. De blev jätteglada när de fick höra det, säger Per Hartwig.

Premiärkonserten är den 10 juli, i SKHLM. Sedan blir det ytterligare fem konserter (se faktaruta). En bred repertoar med egna kompostioner, nutida musik och klassiker utlovas.

 

ANNONS
Fakta

Här blir det konserter

10 juli: SKHLM köpcentrum (kl 17–18).

11 juli: Lava, Kulturhuset vid Sergels torg (kl 17–18)

12 juli: Kungsträdgården (kl 18–19).

13 juli: Tanto strandbad (kl 18–19).

14 juli: 2:a hemmet (kl 18–19).

16 juli: Kungsträdgården, som  en del av ungdomsfestivalen We are STHLM (kl 17–18).

 

Källa: Fryshuset
Fakta

Chans att arbeta som konstnär

Sommarjobbare i Skärholmen har även chans att arbeta som målande konstnärer i sommar. Åtta till tio ungdomar ska anställas under tre veckor för att måla, handledda av konstnären Raul León, från Vårberg. Intresserade har fått skicka in arbetsprover.

Platsen är Fryshusets lokaler vid Måsholmstorget. Planen är att det också blir en konstutställning där.

Projektet genomförs med stöd av Mårten Castenfors, avdelningschef för Stockholm konst och Liljevalchs.

Raul León, konstnär i Vårberg.

Raul León, konstnär i Vårberg.

 

 

Källa: Skärholmens stadsdelsförvaltning