Sommarjobbaren Leon från Rissne blev en hjälte

Leon Hakimi från Rissne räddade en blödande man på Valkyriavägen.
Femtonårige Leon Hakimi från Rissne hjälpte en blödande man på Valkyriavägen.
15-åriga Leon från Rissne blev en hjälte tredje dagen på sommarjobbet. Han hjälpte en svårt skadad man och ringde ambulansen.
– Han blödde väldigt mycket från näsan och jag hade inget annat att stoppa blödningen med så jag tog av mig jackan och gav honom den, säger Leon till Förvaltaren.

För en dryg vecka sedan började den 15-årige Rissnebon Leon Hakimi sitt första sommarjobb på fastighetsbolaget Förvaltaren. Under onsdagen rengjorde hans arbetsgrupp fasader och allmänna utrymmen på Valkyriavägen i närheten av där han bor, så han passade på att gå hem för att äta lunch.

– På vägen tillbaka till jobbet såg jag en man ligga på trottoaren, och när jag kom närmare såg jag att det var fullt med blod på marken, kläderna, överallt, säger Leon Hakimi.

Han sprang fram till mannen, ringde ambulans och gav mannen sin jacka för att stoppa blodflödet och se till att mannen inte svalde blod.

– Efter en kvart eller så kom det en ung man med en flaska vatten och så gav jag det till mannen, men bara i små klunkar, säger Leon Hakimi.

Fick lära sig akutvård

I väntan på ambulansen fick Leon Hakimi instruktioner om hur man tar hand om en skadad person.

Leon Hakimi från Rissne räddade en blödande man på Valkyriavägen.

Det var tredje dagen på sommarjobbet för Leon Hakimi. Foto: Stefan Källstigen

– Jag började med att lugna ner mig, för om jag inte var lugn skulle han bli stressad och jag skulle inte kunna hjälpa honom. Och grejen är att jag egentligen har blodfobi, ser jag blod får jag panik. En gång skar jag mig i tummen och då började jag må illa och svimmade på golvet.

Gick tillbaka till jobbet

Mannen kom iväg till sjukhus och Leon Hakimi andades ut. Han försökte tvätta bort blodet från gatan, sedan gick han tillbaka till jobbet igen.

– Jag tvättade händerna och sedan var det bara att fortsätta jobba, säger han.

Vill starta eget företag

Till hösten ska Leon Hakimi läsa samhällsvetenskap på gymnasiet, och säger att han i framtiden vill starta eget företag.

– Min mamma är med i politiken. Hon vill hjälpa ungdomar och det vill jag också göra. Men jag har inte riktigt wrapped my head around it än, men det är en idé, säger Leon Hakimi.

– Han är ju väldigt omhändertagande och omtänksam som person. Men jag vet ju att han har blodfobi och blev så stolt över hur han reagerade i krissituationen! Det här var riktigt grymt av honom, säger mamma Elham Norouzi.