Sista chansen att söka sommarjobb på Östermalm

Andrea Ström (M) ordförande i stadsdelsnämnden om sommarjobben på Östermlam
Sommarjobben halveras på Östermalm. Andrea Ström (M) är ordförande i stadsdelsnämnden.
Fram till 6 mars kan unga stockholmare ansöka om sommarjobb. Men på Östermalm hårdnar konkurrensen – när jobben mer än halveras i antal.
– Jag tycker inte att det är stadsdelens uppdrag att dela ut jobb till alla ungdomar, säger Andrea Ström (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Alla som är födda mellan 2000 och 2003 kan söka sommarjobb hos Stockholms stad, så kallade feriejobb. Ansökan öppnade förra veckan och är öppen fram till den 6 mars.

Det är då möjligt att bland annat jobba med barnomsorg, äldreomsorg och parkskötsel.

Hälften av jobben försvinner

Men på Östermalm blir det färre platser i år jämfört med 2018. Förra året anställdes 245 ungdomar under sommaren. Närmare 400 ungdomar sökte då sommarjobben.

Men i år räcker budgeten till 140 platser.

– Det är en prioritering vi har gjort. Många på Östermalm hittar redan jobb. Jag vill uppmuntra ett system där man får anstränga sig för att få ett jobb, säger Andrea Ström (M), ordförande i stadsdelsnämnden.

Funktionsvarierade ska få förtur

Enligt Andrea Ström (M), ska dessutom nya prioriteringar göras när sommarjobben fördelas.

Istället för att jobben ska lottas ut som tidigare, ska två särskilda grupper få förtur.

– Många ungdomar på Östermalm har redan kontaktnät och kan redan få jobb. Därför prioriterar vi nu ungdomar som har det svårare, alltså personer med funktionsvariation eller med socioekonomiskt svårare bakgrund, säger hon.

”Mer likt vanliga arbetsmarknaden”

Andrea Ström (M) framhåller att de som får sommarjobben ska få bättre stöd. De som gör ett bra jobb på sommaren kan också få möjlighet att jobba på höstlovet.

– Jag tycker inte att det är stadsdelens uppdrag att dela ut jobb till alla ungdomar. Man lottar inte ut jobb på vanliga arbetsmarknaden. Så detta blir ju mera likt den vanliga arbetsmarknaden, säger hon.

Så mycket tjänar man

Förutom arbetserfarenhet på cv:t får man såklart lön. Hur mycket man tjänar beror på ålder.

I Stockholms stad ser lönerna ut så här:

15-16 år – 87 kronor/tim
17 år – 97 kronor/tim
18 år – 107 kronor/tim
19 år – 117 kronor/tim

Alla mellan 16 och 18 år kan även söka sommarjobb inom regionen. Där öppnar ansökningsperioden 1 mars och sista ansökningsdag är 25 mars.

Region Stockholm (semesterersättning tillkommer):

16 år – 69:60 kr/tim
17 år – 79:60 kr/tim
18 år – 94:60 kr/tim