Sommarjobben många bara kan drömma om

Orkestern Allstars underhöll i onsdags i Tullinge.foto: patrik ekström
Orkestern Allstars underhöll i onsdags i Tullinge.foto: patrik ekström
Sommarjobb som musiker. För många ungdomar med artistdrömmar låter det nog för bra för att vara sant. Men ibland slår drömmar igenom.

Publiken tar en paus från lunchen och applåderar högljutt när sommarorkestern Allstars klämt av sitt sista nummer, ett Veronica Maggio-medley. Den som hört originalartisten live lär inte ha blivit besviken på sången.

Orkestern och arrangemanget kan man inte heller klaga på. Allt känns väldigt proffsigt.

– Det här är ingen kurs, utan ett jobb. Det krävs färdigheter. Vissa bandmedlemmar går på musikgymnasium och har spelat för publik förut. För andra är det här första gången. Men alla har fått gå på audition på kulturskolan, säger coachen Oskar Ling på Botkyrka kommun.

800 ungdomar har i sommar fått jobb inom Botkyrka kommun. Ett 70-tal jobbar inom kultursektorn. Tanken är att ungdomarna ska få känna på hur det är i branschen. Vissa gör tidning, andra radio.

Ett antal ungdomar har också fått agera ledare för ett rollspel för yngre barn vid vikingabyn Hogelsta.

– Ungdomarna kan bidra med saker som vi äldre inte har koll på, säger Åsa Anderljung, kultursekreterare på kommunen.

Ett annat populärt kulturjobb är i sommarorkestern Allstars som turnerade runt i kommunen den gångna veckan.

– När jag sökte jobbet trodde jag att jag skulle få stå i en musikaffär, men det här är hur skönt som helt, säger Rasmus Tauchler.

Rasmus är en av 20 medlemmar i bandet som denna dag spelar för Café Kajkanten i Tullinges besökare. Med strålande solsken och vattnet precis bredvid kunde förutsättningarna inte vara bättre.

Dagen efter har bandet en spelning planerad på Musikhuset Kärsby i Hallunda för att slutligen på fredagen avsluta spelveckan med en finalkonsert på Tumbascenen.

– Det här är helt underbart. Det är knappt man fattar att man får betalt, säger Emelie Persson, en av flera medlemmar i bandet som skriver egna låtar.

Bandet spelar covers på kända låtar av både svenska och utländska artister, samt musik som ungdomarna skrivit själva.

– Det är underbart att få köra sin musik och känna glädjen från publiken, säger Yennica Touray.

– Det ger självförtroende, tilllägger Esther Tajemny.