Sommarjobben räckte inte till alla

Intresset för kommunens sommarjobb har varit stort bland söderorts ungdomar. Julia Dimitrijevic, 17, ska jobba tre veckor på en förskola i Hagsätra.

– När man kommer hit blir man alltid glad eftersom barnen är glada, säger hon.

Barnen på förskolan Gökboet har haft sovstund och är nu ute och leker. Förskolegården badar i solsken. Några barn cyklar förbi på trehjulingar och hälsar nyfiket.

– Fröken, fröken, titta, säger en liten flicka i rosa tröja och håller fram handen mot Julia Dimitrijevic.

I handflatan ligger en liten neongrön centimeterlång larv.

– Barnen är väldigt fascinerade av djur, som flugor och myror och sånt. Det tycker de är spännande, säger Julia Dimitrijevic.

Hon är 17 år och började förra veckan sommarjobba på förskolan Gökboet i Hagsätra. Där ska hon jobba i ytterligare två veckor.

– Jag tycker det är ett roligt jobb. Man kan vara på lite dåligt humör, men när man kommer hit blir man alltid glad eftersom barnen är glada. Men jag är ganska trött när jag kommer hem, då somnar jag direkt, säger hon.

Bland dem som har sökt jobb i Stockholms stad har barnomsorgen varit det mest populära förstahandsvalet.

– Jag tror det kan ha att göra med att många ungdomar själva har gått på förskola och har en positiv bild av det. Sedan är det ju ett väldigt härligt jobb, framför allt nu på sommaren, säger Ullbritt Svensson, enhetschef på Gökboet.

Att unga sommarjobbar inom förskolan har många fördelar, menar hon.

– Det här är ofta deras första konkreta kontakt med arbetslivet och de får viktig erfarenhet. Sedan tycker ju barnen att det är väldigt roligt att det kommer en ung person.

Mellan den 12 mars och den 1 april sökte drygt 10 000 unga mellan 16 och 18 år sommarjobb i Stockholms stad. I söderort rör det sig om cirka 4 300. Men det är långt ifrån alla som fått ett jobb. Statistiken är preliminär, men det är mindre än hälften av dem som har sökt som i slutändan kommer att få något jobb.

Förra sommaren blev Julia Dimitrijevic utan.

– Jag var jättebesviken, så det känns bra att få ett jobb i år.

De som sommarjobbar inom Stockholms stad är mellan 16 och 18 år. För Julia Dimitrijevic väntar ytterligare ett år på gymnasiet före studenten. Och trots att hon gillar sitt sommarjobb har hon andra planer än att jobba inom barnomsorgen i framtiden.

– Det här känns jättekul att ha provat på, men jag ska bli make up-artist.

”Jag kommer förmodligen att köpa kläder och spara lite tills jag reser utomlands senare i sommar” säger Julia Dimitrijevic om pengarna hon kommer att tjäna på sommarjobbet.

Fakta

Många sökande

(Siffrorna är preliminära)

Källa: Stockholms Stad