Sommarjobbet en biljett till arbete

Kommunen erbjuder 300 jobb. Många går ut på att snygga till skolgårdar och andra miljöer.
Kommunen erbjuder 300 jobb. Många går ut på att snygga till skolgårdar och andra miljöer.
Ungdomar som har haft sommarjobb blir mer framgångsrika på arbetsmarknaden.

I Nacka är jobben eftertraktade och kommunen försöker nu att skaka fram fler.

De ungdomar som går ut gymnasiet utan att ha haft något sommarjobb under studietiden löper större risk att bli arbetslösa. Det visar en undersökning som TCO och SCB gjorde förra året.

Analytikerna konstaterade då också att ett sommarjobb ofta fungerar som en inträdesbiljett till både mer arbete och högre lön.

Men det är inte alla som lyckas få ett arbete. Till ex­em­pel är det hård konkurr­ens om kommunens som­mar­jobb.

I år erbjuder Nacka kommun 300 sommarjobb till personer i åldern 16–24. Det gjorde man även förra året och då var det cirka 1 500 ungdomar som sökte.

– Jag tror att det där första jobbet är otroligt viktigt. Man hör från många ungdomar att de ofta hamnar i ett slags moment 22. De har ingen erfarenhet och kommer samtidigt inte in på arbetsmarknaden, säger Ghita Flinckman, koordinator på Nacka kommun.

I ett försök att råda bot på platsbristen har kommunen nu utmanat de privata arbetsgivarna. Tillsammans med Arbetsförmedlingen arrangerar man i morgon, onsdag en mässa, JobbEtt.

Ghita Flinckman tror och hoppas på en bra uppslutning.

– Flera arbetsgivare kommer att vara där och vi vet att det kommer att bli en anstormning av ungdomar.

Från och med samma dag, onsdagen den 14 mars, kan Nackas unga även söka kommunens sommarjobb där arbete inom allt från äldreomsorg och vård till att delta i olika upprustningsprojekt erbjuds. Lönen ligger på 62–77 kronor per timme, beroende på ålder.

De privata arbetsgivarna sätter sina egna löner.