Sommarjobbet inte längre en självklarhet

Många ungdomar sommarjobbar i parkerna.
Många ungdomar sommarjobbar i parkerna.
Nu kan det bli svårare att få sommarjobb i Botkyrka. I år har den tidigare platsgarantin tagits bort.

Sökningarna till sommarjobben, även kallat ferieplatser, inom Botkyrka kommun har precis kommit i gång. I år erbjuder kommunen 1 300 arbetsmöjligheter inom inriktningar som exempelvis lokalvård, media, kultur och vård- och barnomsorg.

De senaste två åren har de som sökt jobben varit garanterade en plats så länge de uppfyllt kraven – men i år försvinner platsgarantin.

I stället satsar kommunen på prioriterade målgrupper såsom förstagångssökare och unga med funktionshinder.

– I år vill vi fokusera på att ytterliga höja kvalitén i sommarjobben, exempelvis arbetsuppgifter och handledarskap samt skapa kvalitativa platser för ungdomar med funktionsnedsättning, berättar Azra Jahic som är processledare för feriepraktik inom Botkyrka kommun.

Därefter prioriteras de ungdomar som bara jobbat en sommar tidigare och därefter de som arbetat flera säsonger.

Förra året jobbade 1 625 ungdomar mellan 16 och 18 år på förvaltningar, i föreningar och kommunala bolag i Botkyrka. Det är inte säkert att du får ett erbjudande inom det område du sökt, om många söker samma jobb så lottar kommunen.

Du måste vara född mellan 1998 och 2000 för att få söka och du behöver även vara folkbokförd i Botkyrka för att söka jobb genom kommunen. I år kommer sommarjobben att ge 61,50 kronor i timmen.

Salems kommun planerar också att erbjuda feriejobb, men vet ännu inte hur upplägget kommer att se ut.

– Vi håller på och jobbar med det och det ska upp i socialnämnden för att beslutas om antal platser, säger Agneta Dahlgren på arbetsmarknadsenheten i Salems kommun.

Under förra året erbjöds 75 platser inom en rad områden och de som går i årskurs nio till tvåan på gymnasiet kan söka.

– Det är först de med särskilda behov som prioriteras och sedan lottar man platserna, berättar Agneta Dahlgren.

Fakta

Feriejobben

I Botkyrka finns jobben inom administration, städ, park- fastighetsskötsel, äldreomsorg, barnomsorg, entreprenörskap, kultur/dans/musik, media/tidning/radio, djurskötsel, bibliotek och café/restaurang/kök.

Ansökningsperioden för 2016 är från 1–29 februari. De som söker jobb i år kommer att få svar från mitten av mars till i slutet av maj/början av juni.

Källa: Botkyrka kommun