Min lokala hjälte

Sommarjobbet: konstnär i Bagarmossen.

Vilhelmina Westman arbetar med en porträttskulptur på Lillåvägen i Bagarmossen. I bakgrunden syns Jud Mrhizou.
Vilhelmina Westman arbetar med en porträttskulptur på Lillåvägen i Bagarmossen. I bakgrunden syns Jud Mrhizou.
Roya Noori och Vilhelmina arbetar med en av två muralmålningar.
Roya Noori och Vilhelmina arbetar med en av två muralmålningar.
Frida Lindberg handledare och Felicia Rubarth, sommarjobbande konstnär.
Frida Lindberg handledare och Felicia Rubarth, sommarjobbande konstnär.
14 ungdomar har sommarjobbat som konstnärer.

Resultatet är skulpturer och en muralmåling i Bagarmossens centrum som invigs på torsdag.

– Inspirationen kommer från området och dem som bor här, säger Olle Halvars Franzén, en av projektledarna.

Intervjuer med pensionärer och barn i Bagarmossen blev till konst. För när Vilhelmina Westman och 13 andra ungdomar i Skarpnäcks stadsdelsområde fick sommarjobb var det inte som gatusopare eller parkskötare, utan som konstnärer med uppdrag att ge uttryck åt det som grannarna i bagis tycker om med sina kvarter.

Nu är det invigning för den muralmålning som ungdomarna mellan 15 och 19 år satt ihop med sina berättelser. Mitt i Bagarmossen centrum kan historier om området ses i ett stort kollage, på väggen precis vid Lagaplan.

Vi frågar Vilhelmina Westman vad hon fick för svar från bagisborna på biblioteket, när hon frågade dem vad som var viktigt för dem i deras område.

– Pallkragarna som man kan odla i, fotbollsplanen i Ica-parken och tunnelbanan, säger hon. Att man kan vara här och umgås utan att behöva åka till innerstan.

Att hon fått mersmak för att utrycka sig via konsten är tydligt.

– Det har varit helt fantastiskt. Och bra för oss som inte bor mitt i stan och kommer i kontakt med den här sortens projekt hela tiden, säger hon. Vi har fått berätta om våra minnen, saker som betyder något för oss i vårt eget område här längs linje 17.

Förutom kollaget som blir en muralmålning har ungdomarna också gjort självporträttsskulpturer som ställs ut på olika offentliga platser och innergårdar runt om i Bagarmossen.

Projektet är en del av Kulturskolans unga berättar och finns även i Tensta den här sommaren.

– Det som är bra med den här grejen är att det är unga från det här området som får en chans att berätta vad de tycker är viktigt med platsen de växt upp på. Och folk som ser det får en helt annan relation till konstverket än om någon utifrån skulle sätta upp en stor muralmålning här, säger Olle Halvars Franzén som är projektledare.

Ovanligt bra sommarjobb?

– Ja det tycker jag. Men samtidigt förrutom konsten handlar det om att man fatiskt ska se detta som ett jobb: att ta ansvar, att komma i tid och så vidare även om det är kultur man jobbar med.