Sommarjobbet där unga gör konst för unga

Hässelby, Åkermyntans Fritidsgård, Vernissage. Efekan Erdal (från Vällingby)
”Jag vill göra konst om hur jag känner mig inuti, min familj och mitt ursprung” säger Efekan Erdal , 16 från Vällingby.
Att lyfta ungas röster, och visa att man kan få betalt för att jobba med kultur. Det är idéerna bakom sommarjobbet där ungdomar både fått en chans att uttrycka sig, och påverka sin närmiljö.

Det bubblar av förväntan inne på Åkermyntans fritidsgård i Hässelby. Bord är framskjutna med små chipsskålar och dricka, och längs tegelväggarna står enorma målningar lutade.

Tillsammans med några mindre självporträtt och en serie foton som visar målningsprocessen är de fokus för dagens vernissage. Den börjar om bara några minuter, och för ungdomarna som målat blir det avslutningen på tre veckors sommarjobb.

– Vi jobbar väldigt mycket med att lyfta deras röster så att de ska vara närvarande i samhället mer, och i det här fallet påverka sin närmiljö, säger Artemida Taljic.

Tillsammans med Cristina Blendea är hon av dem som hållit i projektet. De är båda mediepedagoger från Unga Berättar, en verksamhet inom Kulturskolan i Stockholm. Projektet är ett samarbete mellan Unga Berättar och Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning.

I år har sommarjobbarna fått göra skisser på iPads, grundmåla plattorna, och tejpat med maskeringstejp innan de började måla på riktigt.

Hässelby, Åkermyntans Fritidsgård, Vernissage.

Åkermyntans fritidsgård bjöd in till vernissage som avslutning på sommarjobbandet.

Vill driva företag

– Tålamod.

Det är ett av orden 16-åriga Zainab Samir från Hässelby använder som svar på frågan hur hon skulle beskriva sommarjobbet.

Medan de andra visar upp konstverken hinner hon sätta sig ner lite avsides i gymnastiksalen och berätta om de tre veckorna.

– Jag tappade lätt fokus för att jag inte ansåg mig vara bra nog, men min handledare Artemida sa att ”ge det tålamod, om du fortsätter kommer du se ett resultat” och nu i efterhand har jag sett det.

Hässelby, Åkermyntans Fritidsgård, Vernissage. Självporträtt.

Förutom de stora väggmålningarna har alla fått måla egna självporträtt.

Hon pratar med tyngd och eftertryck, säger att hon tycker om utmaningar, och att hon nu är jätteglad och stolt över att hon tackade ja till sommarjobbet:

– Jag gillar att uttrycka mig som person, tala och skriva. Och sociala medier där jag kan säga vad jag tycker och vill. Målning var ett nytt sätt, säger hon.

Alla ungdomar har fått välja egna motiv som betyder något för just dem. Hon utgick från en bild på en hennatatuering hon gjort på handen, och målade av den:

– Det är en del av min kultur, och jag vill visa den på ett visst sätt. Varje år firar vi Eid, och i den högtiden har vi fina kläder och man lägger till fina detaljer på sig själv, och då valde jag hennatatueringar som många gör.

Sommarjobbet har varit en del av att utvecklas som person, säger hon. Precis som många andra som gått på Thoren Business School vill hon driva företag i framtiden, och nå ut till ungdomar och människor med föreläsningar om motivation.

”Ger mer färg i vardagen”

En annan sommarjobbare är Efekan Erdal, 16 år från Vällingby som valde ett helt annat motiv, men som på samma sätt var något väldigt viktigt för honom – en läskflaska:

– Jag kollade runt lite och tog det närmsta jag kunde hitta, som betydde något för mig. Det är en dricka som jag druckit ganska mycket i mitt liv och gillade ganska mycket, så därför målade jag den.

Hässelby, Åkermyntans Fritidsgård, Vernissage. Efekan Erdal (från Vällingby)

”Jag vill göra konst om hur jag känner mig inuti, min familj och mitt ursprung” säger Efekan Erdal , 16 från Vällingby.

Han är själv konstintresserad, och tecknar bland annat porträtt på fritiden med blyerts och kol.

– Jag har funderat på att jobba som konstnär, fast lite på sidan av mitt vanliga yrke. Jag vill göra konst om hur jag känner mig inuti, min familj och mitt ursprung, säger han.

Plattorna de målat på ska skruvas upp på fritidsgården. Att få göra konst som visas upp för andra var något han såg fram emot, och han tycker att det är viktigt att det finns konst i det offentliga rummet. Till exempel på tunnelbanan:

– Det ger mer färg i vardagen, kanske de har gått igenom en dålig dag och så ser de mycket färg och glada former, säger han.

Det konstnärliga är alltså ett huvudfokus i projektet. Men mediepedagog Cristina Blendea ser även en praktisk del av det hela:

– För ungdomarna är det lärorikt att jobba i en process. Allt från planering till genomförande, utvärdering och utställning.

Hon tror även att det finns en liten bonus för framtiden inbakad:

– Att lära sig tejpning och måla vägg, det behöver man sen i livet när man flyttar hemifrån.

Hässelby, Åkermyntans Fritidsgård, Vernissage. FV: Wilhelmina Westman, Artemida Taljic, Cristina Blendea.

FV: Vilhelmina Westman, Artemida Taljic, Cristina Blendea.