August Mether har separerat sex äggvitor i ett glas på köksbänken. Boken på köksbänken är uppslagen på Carl Butlers ugnsbakade glass med marängtoppar och konserverad frukt.

Han avslöjar i sin podd ”Oklart” att han har medietränat och vet hur han ska styra intervjuer dit han vill. Tämligen omgående frågar han mig och fotografen om det är okej om vi syns på bild när han filmar. Receptet ska bara ta 15 minuter att göra och är upplagt i fyra enkla steg. Men med en kamera i handen och en bakom ryggen blir det ändå en utmaning.

– Nej, nu tog jag i sockret innan jag började vispa, säger August Mether.

Varje steg i matlageningen filmas för att användas på Sommarkattens konton på Tiktok, Instagram och Youtube.

Varje steg i matlageningen filmas för att användas på Sommarkattens konton på Tiktok, Instagram och Youtube.

Pekka Pääkkö

Sågning på Instagram

”Saker som inte var bättre förr. Kokböcker.”

I april förra året lade han upp sin recension av ”Carl Butlers kokbok” från 1974 med klassiker som böcklingmousse, biff Butler och kycklingfrikassé. Sågningen som har över en miljon visningar på Instagram slutar ändå i betyget 4 av 5 sås eftersom kokboken ståtar med ett durkslag i plast identiskt med det han själv har hemma i lägenheten i Sickla.

Han sa upp sig från jobbet på en mediebyrå för att ägna mer tid åt sina sociala medier och att laga Carl Butlers recept.

August Mether växte upp på Rörstrandsgatan i Vasastan. Året han föddes, 1996, gick Butlers restaurang på samma gata i konkurs.

– Kanske är jag reinkarnationen av Butlers krog, säger han i ett inlägg när han vispar ihop Butlers chokladmousse och beger sig till Rörstrandsgatan för att sleva i sig den.

Carl Butlers paprikakyckling hjälpte August Mether till ett MVG i hemkunskap på högstadiet. Nyligen återupptäckte han boken och fick miljoner visningar på Instagram.

Carl Butlers paprikakyckling hjälpte August Mether till ett MVG i hemkunskap på högstadiet. Nyligen återupptäckte han boken och fick miljoner visningar på Instagram.

Pekka Pääkkö

Carl Butler har följt honom genom livet. På hemkunskapen i högstadiet krävde läraren att han visade mer för att få högsta betyg. Då lagade han Butlers paprikakyckling och kvitterade ut ett MVG.

Han tycker att den första boken är roligast. Bläddrar till receptet med fläskkotletter och vita bönor och den fastbrända tomtatsåsen på ugnsformens kant som Carl Butler glömde att torka bort före fotograferingen.

– Böckerna som kom efteråt är mer tillrättalagda.

August Mether skopar upp vaniljglass på en tårtbotten i en ugnsfast form.

August Mether skopar upp vaniljglass på en tårtbotten i en ugnsfast form.

Pekka Pääkkö

Mycket testikelrecept

Efter bokrecensionerna har han börjat laga recept som Butlers lammlåda, Butlers paprikakyckling, tortilla, chokladmousse och böcklingmousse.

– Böcklingmoussen var svår. Det finns ju knappt någon böckling längre. Jag ringde till flera olika fiskhandlare och hittade den till slut på en Ica i Uppsala.

Finns det något av recepten du aldrig skulle göra?

– Ja, ganska många. Det är bara att bläddra. Fläsklägg med grönsaker är säkert helt okej men det eller kalvtimbal är ingenting jag skulle ställa mig och laga.

Finns det något som är genomgående i Carl Butlers böcker?

– Han gillar ägg väldigt mycket och det märks att han använder allt på ett djur. Det är mycket testikelrecept. Det har jag inte testat och det vet jag inte om jag vågar om jag inte har en riktig kock med som kan göra receptet rättvisa – om det nu går.

Sommarkattens bild på Mitt i:s fotograf Pekka Pääkkö.

Sommarkattens bild på Mitt i:s fotograf Pekka Pääkkö.

Sommarkatten/Instagram

Försvaras av Edward Blom

Även om inläggen var menade som skämt har han insett har han fått många reaktioner från människor som tyckte mycket om Carl Butler.

– Någon skriver: ”Min pappa lagade alltid den här rätten till mig och det var den enda maträtten han lagade.”

Och när någon hånar Butlers vinkokta päron på Sommarkattens Instagram rider gastronomen Edward Blom ut till försvar.

”Det är jättegott, en fransk klassiker - men i konjak är ännu bättre”, skriver Edward Blom.

Hösten 2020 flyttade August Mether till Sickla.

– Jag hade kanske inte velat bo här när jag var 19 men nu när jag börjar åldras uppskattar jag närheten till naturen. Sickla är väl enda stället där du kan gå och bada och köpa en tv inom en kvart – här har du allt du behöver.

”Det här blev en ganska skaplig dessert”, säger August Mether som egentligen inte är så förtjust i sötsaker.

”Det här blev en ganska skaplig dessert”, säger August Mether som egentligen inte är så förtjust i sötsaker.

Pekka Pääkkö

”Inte så dåligt”

August Mether veckar pannan. Han råkade köpa krossad ananas i stället för ringar. Men blir gladare när han har slevat upp konserverna.

– Ändå ganska likt.

Ännu nöjdare blir han när han sätter tänderna i efterrätten.

– Mmm. Det här är fan inte så dåligt! Den smakar lite maräng. 

Något dygn senare har han publicerat videon på Instagram.

”Hade man bytt ut konservfrukten mot färsk frukt är det här nog ändå ett 4 av 5 sås-recept. Vad tror ni den nyfikne journalisten ger det här receptet för betyg?”

”Två små nickar”, svarar en följare som har hårdgranskat videon.

”Säger mer än 1 000 ord”, svarar Sommarkatten.