Mühlrad om sommarpratet: ”Väldigt utlämnande”

Jacob Mühlrad, 26, kommer bjuda på sig själv i sitt stundande sommarprat i P1.
Jacob Mühlrad, 26, kommer bjuda på sig själv i sitt stundande sommarprat i P1.
Han började komponera egen musik som tonåring i en källare på Grönviksvägen i Höglandet.
Tio år senare spelades hans verk på Carnegie Hall i New York, och i nästa vecka sommapratar 26-åringen i P1.
– Jag började sent, men sen har det gått ganska snabbt, konstaterar Jacob Mühlrad.

Han är den yngsta kompositören som fått sina verk uppförda på Kungliga operan och på Berwaldhallen, och förra året spelades hans verk Pan upp på Carnegie Hall i New York. Han har också hunnit med att göra musik tillsammans med Silvana Imam och Eva Dahlgren, och i nästa vecka ska han sommarprata i P1.

Men till skillnad från de flesta med ett cv av den kalibern är Jacob Mühlrad inte född under 1900-talets första hälft. Han är 26.

– Jag började sent, men sen har det gått ganska snabbt, konstaterar Jacob Mühlrad.

Han började med musiken som tonåring när han hittade en gammal synth i familjens källare på Grönviksvägen i Höglandet, och den långa resan som drygt tio år senare skulle landa i Carnegie Hall föddes ur sommartristess.

– Jag hade en skittråkig sommar och började spela på synthen i brist på annat att göra. Egentligen ville jag spela elgitarr men jag hade ingen, säger Jacob Mühlrad.

Några noter kunde han inte läsa på grund av svår dyslexi, men han kunde utan problem ta ut klassiska stycken av stora kompositörer, bara på gehör. Talangen upptäcktes senare av tonsättaren Sven David Sandström, som blev hans mentor.

Men att lära sig spela så som andra gör skulle visa sig vara svårt.

– Jag lärde mig inte klockan förrän jag var typ 14 och hade aldrig läst en bok, och så skulle jag helt plötsligt lära mig läsa och skriva noter. Allt var som myrornas krig för mig när jag tittade på det jag hade framför mig. Det blev en kontrast för jag kunde spela Mozart på gehör, men fick börja med lilla snigel när jag kom in på Gotlands tonstättarskola, där jag började, säger han.

Hur tog du dig vidare ur det?

Sven David Sandström kom med ett ultimatum. Han sa: ”antingen lär du dig noter eller så får du byta bransch”. Då beslutade jag mig för att jag ville dedikera mitt liv till musiken och efter några år så hade jag lärt mig.

Sedan dess har du kombinerat ett flertal stycken åt stora körer och orkestrar. Vilken är peaken i karriären så här långt?

– Det beror på om man pratar om karriärmässig peak eller konstnärlig. Många skulle nog säga att det är stort att ens som levande kompositör få sitt verk uppfört på Carnegie Hall. Det var såklart oerhört prestigefullt och det är jag tacksam för. Men personligen skulle jag nog säga att Nigun, som framfördes av Sveriges radiokör, är det jag är stoltast över.

Du har ju blivit något av en kändis och beskrivs ofta som underbarn. Finns det någon baksida med framgången som du ser det?

– Det skulle väl vara alla framträdanden som det medför, typ livesänd tv och radio. Det har varit fruktansvärt stundtals eftersom jag har extrem scenskräck, som jag för övrigt försökt bota med kbt (kognitiv beteendeterapi, reds anm.). Med det har i ärlighetens namn inte funkat så bra. När jag var gäst i Malou efter tio var jag tvungen att springa på toaletten och spy 60 sekunder innan sändning. När terapeuten, som var på plats för att försöka hjälpa mig, såg hur jag såg ut blev hon lika nervös ut som jag. Men det gick bra den gången också.

Nu ska du sommarprata i P1. Var det självklart att tacka ja?

– Jag blev faktiskt chockad när jag fick samtalet, men kände mig också hedrad på något sätt. Jag och alla i familjen har lyssnat på det så länge jag kan minnas, så jag tackade ja ganska direkt.

Vad kommer det handla om?

– Det kommer att vara otroligt utlämnande, faktiskt. Det är på den nivån att folk i min direkta bekantskapskrets inte känner till allt sen tidigare. Det kommer handla om mig, musik och religiositet. Och min scenskräck.

Artikeln har tidigare publicerats i Mitt i Bromma.

Fakta

Jacob Mühlrad

Ålder: 26

Bor: Uppvuxen i Bromma men bor sedan ett par år på Östermalm.

Favoritsysslor i Bromma: Hänga på Erssons i Ålsten, äta fredagsmiddag med familjen i Höglandet, vara ute med båten runt Solviksbadet.

Aktuell med: Sommarpratade i P1 fredagen den 4 augusti. I oktober går hans verk Kaddish, för vilket han tidigare mottog ett stipendium ur Michael Bindefelds stiftelse till minne av Förintelsen, upp på Berwaldhallen i Stockholm, med bland andra Eva Dahlgren.