Dags att ställa om klockan till sommartid i helgen

Ställa om klockan sommartid 2019 vintertid fram eller bak?
Hur var det nu igen? Fram med klockan eller bak?
Nu lämnar vi mörkret bakom oss. Dags att ställa om från vintertid till sommartid.
Men hur var det nu igen? Är det framåt eller bakåt som klockan ska ställas och vilka enheter ställer om tiden automatiskt?
Det här gäller för omställningen från vintertid till sommartid 2018.

Vilket datum infaller sommartid 2019?

Omställningen sker natten från lördag 30 mars till söndag 31 mars.

När och åt vilket håll ska klockan ställas om?

Tiden ska ställas fram en timme. Det ska göras klockan 02.00 på natten mellan den 30 mars och måndagen den 31 mars. Klockan ska då ställas fram till 03.00. Något som görs automatiskt på flera digitala enheter.Vad är en bra minnesregel?

Det som ofta används är meningar om att ta fram utemöblerna på sommaren och ta tillbaka dem in på vintern. Alltså fram med klockan vid sommartid och tillbaka när det blir vintertid.

Vilka enheter ställer om sig själva?

De allra flesta smartphones och datorer/laptops ställer om till vinter- och sommartid av sig själva om de har standardinställningarna.

Om du har en Appleprodukt, så som Iphone eller Macbook kontrollerar du genom att:
1. Se till att du har den senaste versionen av IOS.

2. Gå in i Inställningar och Allmänt > Datum och tid. Kolla så att Ställ in automatiskt är aktiverat.

3. Kolla att din telefon visar rätt tidszon i Inställningar > Allmänt > Datum och tid > Tidszon.

Androidenheter fungerar på samma sätt. Kolla att inställningen för datum och tid är påslagen på automatisk.Varför har vi vinter och sommartid?

Vintertid, eller normaltid som det egentligen kallas, är den tid som vi historiskt sett alltid gått efter.

Motivet till att införa en speciell sommartid var att ta vara på de ljusa delen av dygnet. Ett annat argument var att det skulle ge arbetare mer användbar fritid efter arbetets slut.

1916 infördes sommartid på prov i Sverige. Men försöket ogillades starkt av bönderna som protesterade och inget nytt försök gjordes följande år.

Det var inte förrän 1980 som sommartid infördes permanent.

Sommartiden ska avskaffas

EU beslutade under tisdagen att omställningen från sommartid och vintertid ska avskaffas från och med år 2021. Det slopas alltså inte redan i år som det tidigare pratats om.

Nu är det upp till varje medlemsland att besluta om de vill ha vintertid (även kallat standardtid) eller sommartid. De länder som vill ha sommartid ska då enligt EU-förslaget ställa om klockan för sista gången den sista söndagen i mars 2021. De länder som vill ha vintertid ska ställa om klockan sista gången den sista söndagen i oktober 2021.

I en undersökning från 2018 gjord av Ipsos – på uppdrag av Dagens nyheter – svarade 37 procent av de drygt 1 000 tillfrågade svenskarna att de vill ha sommartid året om. 29 procent kan tänka sig vintertid hela året och 26 procent ansåg att ingen förändring behövs.

Vill du ha evig sommartid eller evig vintertid? Rösta här!