Sommartorget blev en grushög – Lagaplan i Bagarmossen uppgrävd

Bagarmossenbon Jad El-Khoury och sonen Isak, vid det uppgrävda Lagaplan i Bagarmossen. Det skulle vara sommartorg här, men en miss i kommunikationen gör att fontänen renoveras under sommaren och torget är avstängt.
Bagarmossenbon Jad El-Khoury och sonen Isak brukar hänga vid Lagaplan. Nu får sonen titta på byggjobbare i stället för på fontänten.
Lagaplan i Bagarmossen har grävts upp och liknar mest en stor grushög.
Många är besvikna, inte minst för att torget ingår i stadens satsning på sommartorg.
– Det har blivit en miss i kommunikationen, säger Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret.

Det bullrar rejält på Lagaplan. Ett fordon håller på att bila upp torget, som har hägnats in. Stora grushögar växer upp inför stängslet. Det ser inte särskilt somrigt ut.

Märkligt, tycker Bagarmossenbor. Lagaplan ingår ju även i år i stadens satsning på sommartorg. Planen var att göra torget extra fint till glädje för alla som tillbringar sommaren hemmavid. Den 31 maj var det invigning, med stora fina blomplanteringar på plats.

Nu är blommorna flyttade. I stället renoveras fontänen på torget. Arbetet ska pågå ända till hösten, upplyser skyltar.

Lagaplan i Bagarmossen uppgrävt, juni 2019. Det skulle vara sommartorg här, men en miss i kommunikationen gör att fontänen renoveras under sommaren och torget är avstängt.

Uppgrävda plattor, stora grushögar och stängsel. Inte så somrigt. Foto: Märta Lefvert

Synd, tycker föräldralediga Bagarmossenbon Jad El-Khoury som stannat till vid torget med sin lille son Isak.

– Vad tråkigt! Vi brukar hänga massor här. Min pojke tycker mycket om fontänen, men nu får han titta på byggarbetet i stället. Det tycker han i och för sig också är roligt, säger han.

Jad El-Khoury känner inte till satsningen på sommartorg men tycker att renoveringstiden är illa vald i alla fall.

– De har ju våren och hösten på sig att rusta. Det är konstigt att planera in det på sommaren. Det blir svårt för uteserveringarna här intill. Bullrigt och inte särskilt fint, säger han.

”Miss i kommunikationen”

Det är trafikkontoret som står för satsningen på sommartorg och sommargågator runt om i Stockholms stad. Vid Lagaplan skulle satsningen pågå den 31 maj–6 september.

Malinda Flodman, pressansvarig vid trafikkontoret, berättar att det rör sig om ett olyckligt misstag.

– Det var förstås inte meningen att renoveringen av fontänen skulle ske under sommartorgstiden. Det har blivit en miss i kommunikationen mellan olika delar av trafikkontoret. Nu ser vi över våra rutiner så att det inte ska hända igen, säger hon.

Aktiviteter blir kvar

Blomsterurnorna och de färgglada möblerna står nu i stället i området mellan Lagaplan och t-banetorget – men den som slår sig ner där får tidvis räkna med buller från byggarbetsplatsen.

De aktiviteter som är kopplade till sommartorget ska vara kvar, betonar trafikkontoret. Den 16 juni var det dockteater, som planerat. Den 25 juli blir det cykelskola för barn och den 25 augusti Zirkus Loko-Motiv, en mobil konstutställning.

Lagaplan i Bagarmossen uppgrävt, juni 2019. Det skulle vara sommartorg här, men en miss i kommunikationen gör att fontänen renoveras under sommaren och torget är avstängt.

Nyss stod nya fina planteringar med blommor på Lagaplan. Nu är torget uppgrävt.  Foto: Märta Lefvert