Son misshandlade sin pappa i timmar

En 28-årig man misshandlade sin pappa i hans hem på Lidingö i nästan två timmar. Sonen som åtalats för grov misshandel har nu dömts för det lindrigare brottet misshandel.

– Jag anser fortfarande att det var en grov misshandel, säger åklagaren Max Wadström.

Fallet togs upp i Stockholms tingsrätt i slutet av mars och då berättade pappan, som är i sextioårsåldern, om misshandeln. Han bor i ett hus på Lidingö och vid tillfället bodde även sonen där. Upptakten var en diskussion om att pappan inte ville att sonen skulle bo i huset när han själv åkte utomlands.

Senare gav sig sonen på pappan som i tingsrätten berättade att han fick ta emot mellan 20 och 40 slag. Till sist bad pappan om att få dö i sängen, och sonen släpade upp honom till sovrummet. Då lyckades pappan få sonen att leta efter hans hörapparat och han kunde under tiden tillkalla hjälp.

Sonen har erkänt att han slagit sin pappa. Han ska enligt åtalet även ha dunkat pappans huvud i golvet och tagit strupgrepp på honom, något sonen nekade till. Tingsrätten ansåg inte heller dessa två punkter bevisade utan dömde sonen till fängelse i tio månader för misshandel. Han ska också betala skadestånd på över 38 000 kronor.

Rätten var inte enig, tingsrättens ordförande ansåg liksom åklagaren att 28-åringen borde ha dömts för grov misshandel.

28-åringens advokat Martin Särman håller dock inte med.

– Det krävs rätt så mycket våld för att det ska vara grov misshandel enligt svensk lag, så det var rätt dom, säger han.

Mitt i Lidingö Tidning skrev nyligen om en annan man som dödshotat sin mor och slagit sin bror. Men ”hustrumisshandel” är fortfarande den vanligaste typen av familjevåld, enligt Claes Trotzig på Lidingö- polisen. Han tror dock att det finns ett stort mörkertal.

– Det finns nog ett motstånd mot att anmäla sitt barn, säger han.

Straffen för våldsbrott höjdes 2009 men Moderaterna vill nu se över om straffen för våldsbrott bör skärpas ytterligare. Våldsbrott ger låga straff jämfört med till exempel narkotikabrott.

– Straff måste framstå som rimliga för medborgarna, säger Anna Erhart, justitieminister Beatrice Asks pressekreterare.

Fakta

Hundratals fall

Källa: BRÅ