Son plundrade sin dementa mamma

En man i södra Roslagen skulle hjälpa sin dementa mor med ekonomin, men började själv ta pengar från kontot.

Nu har han dömts, sedan han angett sig själv till polisen.

En man i 50-årsåldern i Södra Roslagen gick självmant till polisen och erkände att han under några år plundrat sin egen mors konto på flera hundra tusen kronor.

Nu har mannen dömts av Attunda tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman. Däremot friades han från åtal om grov förskingring.

Från början misstänktes det att mannen hade stulit närmare 750 000 kronor, men efter kontrollräkningar kom man fram till att det med säkerhet åtminstone rörde sig om 350 000. Mannen själv har ingen aning, men har sagt att det ”vida överstigit” det senare beloppet.

Av domen framgår det att mamman led av en demenssjukdom och att mannen fick ta hand om hennes hem när hon flyttade till ett äldreboende.

Mannen har berättat att han till en början använde sina egna pengar för att täcka mammans kostnader och att han hjälpte till med omvårdnaden så att det egna jobbet och privatekonomin blev lidande.

Efter en tid kom han på att han skulle göra sig till så kallad medanvändare av mammans konto för att på så vis betala hennes räkningar. Men sedan började han även ta ut mammans pengar för eget bruk.

Enligt mannen var det inget planerat, ”det rullade dock på och gick till sist över styr”.

När mamman avled för några år sedan anmälde mannen sig själv till polisen och berättade vad som hänt. Han har även erkänt för ett syskon och har enligt egen uppgift sett till så att denna inte skulle lida skada när arvet skiftades.

Tingsrätten konstaterar att brottet skett systematiskt och att mannen utnyttjat att mamman på grund av demenssjukdom och stroke befann sig på ett ålderdomshem.

Men eftersom han angav sig själv, riskerar att förlora jobbet och det nu har gått några år dömde tingsrätten inte honom till fängelse utan villkorlig dom och dagsböter, totalt 26 000 kronor.

Det är oklart om domen kommer att överklagas.

det rullade dock på och gick över styr.