På söndag intar veteranmopederna västerort

Veteranrally
Så här såg det ut förra året.
På söndag går startskottet för årets veteranmopedrally genom västerort.

Buskörande mopedister är ett problem i västerort. Men på söndag är det dags för mopedkörning under ordnade former. Då går rallyt Harald Nielsen memorial av stapeln för fjärde gången.

Loppet är en tävling för de med veteranmopeder och starten går klockan 12 vid Hässelby museum. Men det är inte den snabbaste föraren som vinner. I stället ska deltagarna lösa uppgifter på vägen. I Vällingby centrum, Nälsta gård och på Spånga torg blir det manöverprov. Ungefär 70 mopedister har anmält sig till loppet.

Risigaste mopeden ska koras

Loppet går genom Hässelby villastad, Hässelby gård, Vällingby, Råcksta, Nälsta, Spånga och Vinsta och är totalt ungefär 20 kilometer långt.

– Förutom huvudtävlingen, där man tävlar om pokalen, kan man också vinna pris i ett antal underkategorier som Bästa ombygge, Bästa renovering och Ovanligaste mopeden, Värsta råttsoffan, säger loppets pressansvarige, Tomas Nilson.

Vid Hässelby museum kommer ett ”moppecafé” vara öppet under dagen och där kan besökaren även se en mopedutställning, gå tipsrunda, lyssna till 60-talsbandet New Generation och köpa lotter. Högsta vinst är en veteranmoped.

Veteranrallyt är uppkallat efter Harald Nielsen, som kom på ordet moped när han arbetade för tidskriften Motor på 50-talet.

Arrangörer är Hässelby Hembygdsförening och Spånga Hembygdsgille.