Sönderskurna däck på 50-tal bilar i Enskede

Kenny Gustafsson tog emot många kunder som behövde byta däck.
Kenny Gustafsson tog emot många kunder som behövde byta däck.
Förra torsdagskvällen fick ett 50-tal personer i Enskede däcken sönderskurna på sina bilar. Polisen uppmanar nu de drabbade att anmäla brotten och vittnen att höra av sig.

Polisen fick reda på skadegörelsen av en slump.

– En ur personalen lämnade in bilen på en lokal däckfirma och fick reda på det, säger Daniel Granström, kommunpolis.

I fredags morse var det många Enskedebor som fick en otrevlig överraskning när de skulle hämta bilen. Förra torsdagskvällen fick ett 50-tal personer däcken sönderskurna på sina bilar i Enskede. De drabbade hade sina bilar parkerade på Handelsvägen/Margaretavägen, Täppgränd och Kapellvägen.

Men polisen fick bara in ett par anmälningar. Att skadegörelsen var så omfattande fick de reda på av en tillfällighet.

– En ur personalen lämnade in en bil på en lokal däckfirma och fick höra att ett stort antal personer beställt nya däck sedan de fått sina bildäck sönderskurna. Sedan fick vi höra om fler genom underrättelser. Det kan vara ett stort mörkertal, säger Daniel Granström, kommunpolis vid Globenpolisen.

Däckfirman som många vände sig till var Vianor på Arenavägen. De har aldrig tidigare haft så många kunder på så kort tid, när det inte är däckbytartid.

– Det började redan klockan 07 i fredags morse och pågick hela dagen hela dagen. Det kom bärgare hela tiden och andra rullade hit bilen på punkterade däck. Det kom några i början på veckan också, säger Kenny Gustafsson på Vianor.

Polisen gick ut med en efterlysning på sin Facebooksida där de uppmanar eventuella vittnen att höra av sig. Dessutom uppmanas de drabbade att göra en polisanmälan.

– Det är oroväckande att folk frågar på Facebook om de ska anmäla. Om vi inte får in anmälningar vet vi inte vad som har hänt. Om vi får anmälningar kan vi börja måla en karta, säger Daniel Granström.

Det har kommit in några anmälningar och tips efter uppmaningen på Facebook. Tillsammans med annan information ger det en hyfsad bild av vad som har hänt, enligt Daniel Granström.

– Ett vittne som var ute och gick stötte på två killar som kom från en tvärgata och tilltalade honom på ett udda sätt, som om de hade blivit påkomna med något. Samtidigt hörde han ett pysljud. Han tänkte inte mer på det just då, men upptäckte sedan att många bilar på gatan hade punkterade däck, säger Daniel Granström.

De här killarna uppskattas vara mellan 16 och 19 år. Däcken har blivit sönderskurna med ett vasst föremål. På en del bilar blev alla fyra däcken sönderskurna. på andra ett eller två.

Vad kan motivet vara?

– Man kan bara gissa. Det finns naturligtvis gärningsmän som bara tycker att det är roligt och det finns andra som vill protestera mot samhället på något sätt. Min högst privata teori är att det här handlar om en utmaning via sociala medier. Att de gör det för att få likes, säger Daniel Granström.

Det han syftar på är appen Periscope där man kan lägga upp filmer i realtid.

– Vissa skolor har blivit drabbade. Det kan handla om våldsbrott som de filmar och lägger upp. Jag ser inget annat motiv till varför man skulle gå på så många bilar på en gata. Det är inte riktat mot enskilda personer, och alla typer av bilmärken är drabbade.