ANNONS

Sonen kränktes i skolan

Han gillade att gå i skolan och såg fram emot att flytta hem till Haninge igen.

Väl här blev Jannice Jarpes och Roger Åbergs son mobbad i över ett år. För att han var tjock – och åt griskött.
ANNONS

Undersökningar tyder på att mobbningen ökar i Sverige. I Bris-rapporten 2012 konstaterar organisationen att antalet samtal om mobbning ökat från 4 000 till 5 000 – på bara ett år.

Jannice Jarpes och Roger Åbergs 14-årige son var under ett och ett halvt år en av de utsatta i Haninge.

Det gick så långt att Jannice Jarpe inte längre vågade låta sonen gå till skolan. Efter att han börjat högstadiet 2009 blev han dagligen trakasserad av en grupp på fem pojkar i skolan. Kränkningarna kunde variera från verbala, som ”fetto”, ”råtta” och ”jag ska knulla din morsa”, till mer fysiska kränkningar som strypgrepp – och en riktad kniv mot den utsatte på slöjden. En dag fick Jannice nog och polisanmälde.

– Han fick åka akut in till Södersjukhuset för magsmärtor en natt. Vi trodde det var blindtarmen, men läkaren konstaterade att det berodde på situationen i skolan, säger Jannice Jarpe.

I fjol, efter att föräldrarna ansett att skolan inte gjorde tillräckligt, anmälde föräldrarna den kränkande behandlingen till Skolinspektionen. I samma anmälan tog de upp rätten till utbildning. Jannice Jarpe vågade nämligen inte släppa iväg sonen till skolan längre och han tappade veckor av skoltid.

– I början käftade jag tillbaka. De sa ”du är tjock och äter griskött”, jag svarade ”ja, men jag kan banta, vad kan du göra åt att du är ful”. Efter några månader försökte jag börja nonchalera dem, då tog det fart ännu mer, säger 14-åringen själv.

Två mentorer som arbetar mot mobbning skulle ta tag i problemet, men inget hände trots att de informerades. 14-åringen tog upp fallet med skolkuratorn, förklarade situationen och blev lovad att informationen inte skulle spridas till mobbarna. Men bara dagar senare hade mobbningen nått nästa nivå. Han fick höra ”tjallare” efter sig i korridorerna.

På skolan var han nästan helt utelämnad till sig själv. Ibland fick han sällskap av några tjejkompisar i lunchmatsalen.

– De försökte stötta mig, säger han.

ANNONS

I dag mår Jannice Jarpes och Roger Åbergs son bättre. Han har fått allt bättre betyg, får hjälp med sin vikt och sitt välmående och trivs i sin nya klass på en annan högstadieskola i Haninge.

Skolinspektionen valde nyligen att inte kritisera kommunen eller 14-åringens förra skola.

Skolan försökte stoppa mobbningen genom att flytta pojken till en annan klass och man fick till stånd ett medlingsmöte med en av mobbarna och hans mamma. Något som – trots att det i längden var verkningslöst – räckte för Skolinspektionen.

– Eleven har blivit kränkt och skolan borde ha dokumenterat bättre när så skedde. Man ska inte heller behöva vänta tre veckor på att få återgå till studierna, men här kom ett påsklov emellan. Skolan har dock agerat och det är därför jag inte kritiserar kommunen, säger Skolinspektionens utredare Jens Westlund.

Under ett och ett halvt år utsattes Roger Åbergs och Jannice Jarpes 14-årige son för allt grövre kränkningar i skolan.

Fakta

Samtal om mobbning har ökat kraftigt

Ett tiotal anmälningar om kränkande behandling i Haninge-skolor inkommer årligen till Skolinspektionen.

Bris-rapporten 2012 visar att antalet ungdomssamtal om mobbning till hjälplinjen – trots stora resurser på anti-mobbningsprogram i skolorna – ökat med 25 procent på ett år. Bris menar i rapporten att skolorna måste satsa mer på antimobbningsteam än på antimobbningsprogram.

Det totala antalet anmälningar om missförhållanden till Skolinspektionen har ökat något, dock har anmälningarna om kränkande behandling minskat under första halvåret 2011.

KÄLLA: BRIS, SKOLINSPEKTIONEN