Sonens fruktstund blev stödkasse till utsatta

”Vi tittar inte på bakgrunden. Alla kan drabbas av akut nöd”, säger Åke Holm, som hjälper utsatta i kommunen.
”Vi tittar inte på bakgrunden. Alla kan drabbas av akut nöd”, säger Åke Holm, som hjälper utsatta i kommunen.
Det började med att sonen delade med sig av sin frukt i skolan. En dag senare startade Åke Holm Stödkassen med några vänner för att hjälpa utsatta och behövande i kommunen.

– Jag trodde att det fanns ett visst behov, men det har visat sig vara större än jag kunde tänka mig, säger Åke Holm, som annars sitter i utbildningsnämnden och som nämndeman i tingsrätten.

Han står i föreningslokalen i Bro. Borden är fulla av mat, kläder, godis, julklappar och hushållsartiklar som ska skänkas bort till behövande. På golvet står kassar fulla av kläder som ska packas upp.

– Vi bygger upp lager så att det finns när folk verkligen behöver det. Sedan får alla som anser att de behöver hjälp höra av sig och komma hit.

Den ideella föreningen har bara funnits i fem veckor men har redan bytt lokal två gånger på grund av platsbrist. Redan från dag ett började gåvorna att strömma in.

– Det är helt fantastiskt! Folk har köpt hela matkassar till oss. Och de som fått hjälp har ibland kommit tillbaka och gett saker som deras barn växt ur också, säger Åke Holm.

Han förklarar att allt började hemma vid köksbordet den 8 november. Under frukosten berättade hans yngste son att han brukar dela med sig av sin frukt till ett annat barn som sällan har någon med sig till skolan. Åke Holm föreslog att de skulle ta med sig frukt till kamraten den dagen, vilket sonen tyckte var en bra idé.

– Att se glädjen i kompisens ögon var obeskrivlig. Dagen efter startade vi föreningen.

Redan nu har många i kommunen fått hjälp av Stödkassen, men en exakt siffra finns inte. Ingenting bokförs nämligen och både givare och de som kommer för att få hjälp är anonyma.

– Den som behöver hjälp kan ringa mig och så bokar vi en tid. Sedan får de komma hit och får gott om tid att prova ut kläder, medan någon av oss plockar ihop en matkasse.

I dag har Stödkassen spridit sig vidare till 24 andra platser i landet.

– Det här är en verksamhet som växer så det knakar och som har kommit för att stanna.

Fakta

Finns nu på 25 platser i landet

Stödkassen är en ideell förening och startades den 9 november i Upplands-Bro av Åke Holm och tre bekanta.

Föreningen hjälper utsatta och behövande, oavsett bakgrund.

I dag finns det 24 systerföreningar i landet, bland annat i Tyresö och Upplands Väsby.Källa: Stödkassen