Sonia står mitt på framtidens torg

Sonia Michailidou välkomnar planerna som bland annat innebär att muren rivs och butiker i centrumhuset får ingångar där det i dag är lastkaj. ”Bra om muren försvinner. Folk kan gömma sig där bakom”, säger hon.
Sonia Michailidou välkomnar planerna som bland annat innebär att muren rivs och butiker i centrumhuset får ingångar där det i dag är lastkaj. ”Bra om muren försvinner. Folk kan gömma sig där bakom”, säger hon.
Nu har Botkyrkabyggen en konkret bild av hur de vill se nya Alby centrum. Ett område där många känner obehag på kvällen.

Albybon Sonia Michailidou välkomnar planerna.

Sonia Michailidou kommer gående över platsen väster om centrumhuset med sin mor och dotter. Det är här hon och många andra Albybor känner sig otrygga på kvällen. Men det är också här Botkyrkabyggen vill skapa mer trivsel genom att öppna upp platsen med ett nytt torg, ny huvudentré till centrumhuset och ett nytt hus med bostäder och butiker i botten.

– Det låter jättebra. Jag har bott här i 30 år och det är på tiden att det händer något, säger Sonia Michailidou.

Lite längre bort, på taket till huset där tunnelbaneingången ligger, vill Botkyrkabyggen tillsammans med bland andra Kungliga tekniska högskolan bygga ett inglasat växthus där Albyborna ska kunna odla färska grönsaker och frukter året om, med hjälp av returvärme från en stor fjärrvärmeledning i närheten.

En ansökan för att få pengar har lämnats till innovationsmyndigheten Vinnova.

– Läget är perfekt, säger Norsborgsbon Annika Carlsson-Kanyama, docent på KTH.

De ledande politikerna i samhällsbyggnadsnämnden gillar idéerna och har gett klartecken till att börja arbetet för att ta fram en ny detaljplan. Att nå fram till att börja bygga nytt torg och bostadshus med butiker i botten tar sannolikt några år. Men arbetet med att öppna upp centrumhuset mot ett nytt torg kan börja så fort bygglov finns.

– Torget kan bli en attraktiv plats med kvällssol och uteserveringar, säger Ulf Viktorsson, bygg- och teknikchef på bostadsbolaget.

Botkyrkabyggen är angeläget om att få i gång processen för att förändra centrum.

– Om ett par år är fasadrenoveringarna klara. Då är det dags att göra något med centrum. Om ett antal år tror jag att Alby är en av de hetaste delarna av södra Stockholm, säger han.