ANNONS

”Sonja har blivit som en mamma för mig”

"Alla flyktingar som kommer till Sverige borde få en svensk mentor. Då skulle de komma in i samhället mycket snabbare", säger Sonja Dousa.
"Alla flyktingar som kommer till Sverige borde få en svensk mentor. Då skulle de komma in i samhället mycket snabbare", säger Sonja Dousa.
Den 26 juli fick Bayan Asfari beskedet från Migrationsverket att hon fått uppehållstillstånd enligt de gamla asylreglerna, vilket betyder att hon får stanna i Sverige. "Det är först nu som jag kan börja leva mitt liv", säger hon.
Den 26 juli fick Bayan Asfari beskedet från Migrationsverket att hon fått uppehållstillstånd enligt de gamla asylreglerna, vilket betyder att hon får stanna i Sverige. "Det är först nu som jag kan börja leva mitt liv", säger hon.
Under den mest intensiva perioden hade Akalla by mellan 60-65 bäddar. "Vi hade bäddar överallt, i olika hus på gården", säger Sonja Dousa.
Under den mest intensiva perioden hade Akalla by mellan 60-65 bäddar. "Vi hade bäddar överallt, i olika hus på gården", säger Sonja Dousa.
Som mest hade de 60-65 bäddar som fördelades över hela gården.
Som mest hade de 60-65 bäddar som fördelades över hela gården.
Akalla by.
Akalla by.
Stockholms centralstation förra hösten.
Stockholms centralstation förra hösten.
ANNONS

Förra hösten kom den största flyktingströmmen hittills i Sveriges historia. Många Stockholmare ryckte in och hjälpte till – som volontärer någon dag på något transitboende, lämnade in kläder eller ställde upp och körde nyanlända flyktingar till och från flyktingboenden ett par vändor.

Sedan fortsatte de sina liv som vanligt.

För Sonja Dousa, som för Järvaborna är mest känd som verksamhetsansvarig på Akalla by, tog det inte slut där.

Förutom att hon öppnade upp hela gården som ett transitboende för nyanlända flyktingar, bjöd hon även in Bayan Asfari och hennes två barn till att bo hemma hos sig och sin familj.

Det hela började i september förra året, i Akalla by en kväll klockan nio. Sonja Dousa hade just satt nyckeln i låset till kontoret för att gå hem för kvällen då hon fick ett samtal från en kvinna i Akalla.

Kvinnan berättade att det var kaos på Stockholms central med ett enormt trycka av nyanlända flyktingar som kom och att barnfamiljer tvingades att övernatta på centralen för att de inte hade någonstans att ta vägen.

– Hon frågade om inte vi kunde ordna några bäddar över kvällen, och jag tvekade inte en sekund när jag hörde att det var barn som fick sova där och satte in nyckeln i låset igen, berättar Sonja.

Hon gick ut med ett inlägg på Facebook om att de behövde madrasser, kuddar och täcken. Inom loppet av en och en halv timme strömmade det in folk som ville hjälpa till.

Senare samma kväll tog de emot 25 nyanlända flyktingar.

ANNONS

De fortsatte att hålla gården öppen för nyanlända, främst för barnfamiljer, i nära två månader. Under den mest intensiva perioden hade de mellan 60-65 bäddar och fungerade som ett transitboende. Sista tiden flyttade de till en lokal i Husby.

Många Järvabor och andra var engagerade och hjälpte till under de höstveckorna. De kom med mat och kläder eller ställde upp som tolkar. Fotbollsspelare från Kista SC kom och spelade fotboll med barnen.

– Många ungdomar engagerade sig, särskilt unga tjejer från området. De var suveräna tolkar, säger Sonja.

Sonja sov den första tiden under ett bord i kaféet. De få timmar hon sov.

– Under den här tiden blev vi som en enda stor familj. Vi har fortfarande kontakt med många av dem som var här för att se hur det har gått för dem, säger hon.

En dag, den 17 september förra året, när Sonja följde med som stöd till en irakisk familj till Migrationsverket mötte hon Bayan Asfari.

– Det var lunch och jag satt ner vid bordet då jag mötte Bayans desperata blick. Hon höll hårt i sina två flickors händer och jag såg att hon var jättestressad. Jag har själv varit ensamstående i 14 år så jag kände genast med henne, säger Sonja.

I matsalen satt det nästan bara män och när Bayan hade fått sin mat satte hon sig bredvid den enda kvinnan hon såg – Sonja.

– Jag hade just kommit till Stockholms central efter att flytt från Syrien. Ja du vet, som alla andra, i gummibåt, via Grekland och så vidare till Sverige. Hemskt. Jag var helt slut och på centralen sa det att jag måste skulle åka direkt till Migrationsverket om jag ville stanna. Där fick jag besked om att jag skulle åka till Kiruna och att bussen gick direkt efter lunch. Det var inte vad jag orkade med den stunden, och jag tror att Sonja märkte det, berättar Bayan.

Sonja frågade Migrationsverket vad hon kunde göra för Bayan. ”Du kan skriva henne på din adress”, blev svaret.

– Då ringde jag hem till gubben och min son och berättade att jag hade en idé. De var med och så bjöd jag in Bayan till att bo hemma hos oss.

Under nästan ett år bodde Bayan och hennes två flickor hemma hos Sonja och Ove och Sonjas son i deras lägenhet på 81 kvadratmeter i Kista.

– De har blivit min familj. Sonja är som min mamma och Ove som min pappa och Sonjas son som min bror. För barnen har det varit en enorm trygghet med två extra vuxna, säger Bayan.

Nu har det gått snart exakt ett år sedan den där dagen på Migrationsverket.

I somras fick Bayan uppehållstillstånd enligt de gamla reglerna.

Hennes döttrar Leen, 11 år, och Jana, 9 år, har gått ett år i skolan. De började direkt i en vanlig klass och pratar flytande svenska. Bayan har börjat på SFI. Nyligen fick hon en andrahandslägenhet i Rinkeby.

– Nu när jag har fått uppehållstillstånd kan mitt liv börja. Innan kriget i Syrien hade jag allt – jag kommer från en rik familj – men jag fick inte bestämma över mitt eget liv utan blev bortgift med en man jag själv inte hade valt. Nu är jag fri att leva mitt eget liv för första gången, säger hon.

Siktet är inställt på att bli polis. I Järva.

– Jag vill förändra Rinkeby och jag tror att jag är rätt person att få kontakt med ungdomarna här. Jag vet hur jag ska prata med dem, säger hon.

Fakta

Nästan 163 000 kom förra året

Förra året sökte 162 877 personer asyl i Sverige.

Under oktober 2015 kom 39 196 asylsökande – vilket är den månad då Sverige tog emot flest asylsökande någonsin.

Den 20 juli började den nya asyllagen att gälla i Sverige. Den innebär att de asylsökandes möjligheter att få uppehållstillstånd begränsas, samt att anhöriginvandring försvåras. Lagen gäller i tre år framåt.

Källa: Migrationsverket

Sonja och Bayan

Sonja Dousa är 51 år och verksamhetsansvarig på Akalla by. Hon växte upp i Hässelby gård. Som 19-åring flyttade hon till Husby och nu bor hon i Kista.

Hennes pappa är från Tjeckien och hennes mamma från Tyskland. Under Pragvåren 1968 flydde många till Sverige, och då slog familjen upp sina dörrar för många av pappans landsmän. ”Det är nog därifrån jag har fått mitt engagemang. Och att jag vet hur det är att växa upp i ett tufft område.”.

Hon är sambo med Ove Eriksson, som också är en eldsjäl i området, där han bland annat håller i ishockey för ensamkommande flyktingbarn.

Bayan Asfari är 30 år och kommer från Idleb i Syrien. Förra hösten flydde hon med sina döttrar Leen och Jana till Sverige.

I Syrien pluggade hon juridik och jobbade ideellt för Unicef med barn som har Downs syndrom före kriget bröt ut. ”Att läsa juridik i Syrien innebär att du även får studera sharialagar. Jag skulle hellre studera juridik i Sverige”.

Nu har hon fått uppehållstillstånd, bor i Rinkeby och studerar svenska på SFI.

ANNONS