ANNONS

Sopåkare misstänkta: Krävde pengar av krögare

Sopåkare krävde restaurang på pengar. På fredagen började rättegången.
Sopåkare krävde restaurang på pengar. På fredagen började rättegången.
Under fredagen hölls rättegången mot två sophämtare som är misstänkta för att ha krävt en restaurangägare i innerstan på pengar.
De två misstänkta nekar till alla brott.
– Jag blev tvungen att betala 2 000 kronor extra i månaden. Jag tog pengarna från min egen lön, berättade restaurangägaren i rätten.
ANNONS

Åklagaren har åtalat de båda sophämtarna för ocker och tagande av muta. Sammanlagt handlar åtalet om 72 000 kronor som restaurangägaren ska ha tvingats betala.

Restaurangägaren, som har drivit restaurang under lång tid i Stockholm, berättade i rätten att han tvingats betala extra pengar till sopgubbar utöver det vanliga avtalet med Stockholms stad ända sedan tidigt 90-tal. Enligt restaurangägaren brukade sophämtarna komma in i civila kläder efter arbetsdagen för att hämta sina pengar.

Restaurangägaren berättade att han för några år sedan började få problem med ekonomin i sin verksamhet och att han då slutade betala extra pengar till sophämtarna.

– Jag kände att nu måste det här få ett slut, sa restaurangägaren i rätten.

Han vittnade också om att hans sopkärl försvann när han slutade att betala svarta pengar.

Nekar till brott

De misstänkta sophämtarna har varit i branschen under mycket lång tid. Båda nekar till att ha tagit emot svarta pengar.

– Absurt, sa en av de tilltalade om anklagelserna.

ANNONS

Den andre åtalade menade att Stockholm vatten och avfall vill få bort sopgubbarna.

– Jag har varit fackligt aktiv och de vill få bort oss, sa sophämtaren i rätten.

Deras båda advokater yrkade på frikännande dom. De pekade bland annat på att vittnen inte kunnat peka ut sophämtarna i en fotokonfrontation och att restaurangägaren kallat den ena sophämtaren vid ett annat namn i polisförhör.

– Det är en renodlad ord mot ord-situation, summerade advokat Peter Dahlqvist.

Chef vittnade om utbredd problematik

Under rättegången vittnade också tjänstemän på Stockholm vatten och avfall om problematiken kring svarta pengar i sopbranschen.

– Det svåra är att få någon att vittna, många känner sig hotade, sa Katarina Johansson som enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

Att ett ärende av det här slaget går till åtal är unikt. Åklagaren Johan Lindmark har tidigare sagt till Mitt i att han hoppas att en fällande dom skulle kunna få fler att våga berätta.

– Förhoppningsvis sänder det ut en signal om att det här inte är okej och att fler restaurangägare kan träda fram och berätta.

Under slutpläderingen menade åklagaren att domstolen bör överväga ett kortare fängelsestraff för de båda sopåkarna. Alternativ påföljd bör enligt åklagaren vara villkorlig dom och böter. Han yrkade också på att sophämtarna ska betala 72 000 kronor i skadestånd till restaurangägaren.

Dom faller den 8 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.