ANNONS

Sopåkare krävde pengar – för att hämta sopor

Genrebild: soprum.
När krögaren vägrade betala extra pengar fick han sin kärl stulna.
De två sopåkare som stått åtalade för att pressat en krögare i innerstan på pengar fälls av Stockholms tingsrätt för ocker och tagande av muta.
Domstolen slår fast att restaurangägaren tvingats betala minst 72 000 kronor till de båda sopåkarna för att få sina sopor hämtade.
ANNONS

Mitt i har i flera artiklar under året berättat om sopåkare som misstänks ha krävt restaurangägare på extra pengar för att hämta deras sopor. Både åklagare och företrädare för Stockholms stad har vittnat om svårigheten att bevisa brotten.

Därför är domen i Stockholms tingsrätt idag unik. Två sopåkare döms till villkorlig dom och 50 dagsböter för ocker och tagande av muta.

Krävde 2 000 i månaden

Brottet har bestått i att sopåkarna under minst tre år krävt en restaurangägare i Stockholms innerstad på 2 000 kronor i månaden utöver det avtal som fanns med Stockholms stad. Pengarna har gått rakt ner i sopåkarnas fickor.

Under rättegången vittnade flera personer som arbetat på restaurangen om hur sopåkarna i slutet på månaden brukade komma in på restaurangen i civila kläder och hämta ut pengarna.

Restaurangägaren berätta också om hur han blev av med sina sopkärl och hur sopor slängdes ut på golvet när han vägrade betala.

Har förlorat sina arbeten

Tingsrätten går helt på åklagarens linje. Domstolen skriver att det inte finns någon anledning till att misstro restaurangägarens uppgifter.

Sopåkarna ska också betala 72 000 kronor i skadestånd till restaurangägaren. Under rättegången kom det fram att sopåkarna har förlorat sina arbeten.

ANNONS

Advokat Peter Dahlqvist, som försvarat en av de sopåkarna, säger att domen sannolikt kommer att överklagas.

– Jag har inte hunnit prata med min huvudman men jag utgår ifrån vi kommer att överklaga, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.