ANNONS

Sopåkare krävde restaurang på pengar – åtalas

Två sopåkare åtalas för ocker och tagande av muta.
Två sopåkare åtalas för ocker och tagande av muta.
Två sopåkare åtalas för att ha pressat en restaurangägare i innerstan att betala svarta pengar för att få sina sopor hämtade.
I förhör vittnar restaurangägaren om att han fick stora problem med soporna när han slutade betala.
Sopåkarna åtalas nu för ocker och tagande av muta.
ANNONS

Ägaren som drivit restaurang i Stockholm i över tjugo år berättar i förhör att han under alla år förmåtts betala extra avgifter till sopåkare för att få sina sopor hämtade. Pengarna togs ur kassan och lämnades till sopåkarna när de kom in i restaurangen. Det nu aktuella åtalet gäller betalningar på 2 000 kronor i månader under tre års tid till två sopåkare.

Först 2015 slutade restaurangägaren att betala de extra pengarna. Då började nya problem. Restaurangägaren vittnar i polisförhör om att flera av hans sopkärl försvann kort efteråt och att sopor vid ett tillfälle lämnades kvar på gatan när sopbilen åkte förbi.

Fler kan ha drabbats

Det är till slut det kommunala bolaget Stockholm vatten och avfall som polisanmält de två sopåkarna som arbetar för en underleverantör. I polisanmälan framgår det att Stockholm vatten och avfall misstänker att fler restaurangägare kan ha drabbats.

Förutom restaurangägarens vittnesmål visar åklagaren i förundersökning på att de båda sopåkarna gjort flera stora kontantinsättningar på sina bankkonton under de senaste åren.

De båda sopåkarna nekar i polisförhör till alla anklagelser om att ha tagit emot svarta pengar.

Företaget vill avvakta domen

Ola Claesson, vd på Liselotte Lööf Miljö där de båda sopåkarna är anställda, säger att han vill avvakta utredningen.

– Vi får se om de är skyldiga eller inte. Ingen ska dömas utan att det har varit en förhandling i domstol. Men det är såklart så att ingen vill ha anställda som fuskar eller gör egna pengar vid sidan om.

Vad tänker du om det här problemet?

– Det förekommer lite då och då att det flyter upp sådana här anklagelser men man kan konstatera att hittills har ingen blivit dömd.

ANNONS

De båda sopåkarna kommer att jobba vidare som vanligt fram till en eventuell dom, säger Ola Claesson.

– Ord står mot ord. Vad åklagare och polis tycker i det här är inte så intressant utan det är vad domstolen säger som är det intressanta, säger han.

Mitt i har pratat med den ene sopåkarens advokat, Peter Dahlqvist, som ännu inte hunnit läsa in sig på ärendet. Den andre försvarsadvokaten har Mitt i sökt utan resultat.

Mitt i har också pratat med Stockholm vatten och avlopp som har bett att få återkomma på måndag med en kommentar.