Sopanmälningar slår rekord på Södermalm

Fimpar, glassplitter och ölburkar – nedskräpningen på Södermalm har ökat rekordartat.

– Människor upplever att det är mer skräp nu än tidigare år, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Sommar och sol – då kommer engångsgrillen och bag-in-boxen fram och på morgonen ses resterna efter nattens fester i parker och på gator och torg.

Problemet med en nedskräpad innerstad fortsätter att öka och på Södermalm har anmälningarna ökat med nästan 50 procent.

Fram till den 1 juli i år har trafikkontoret haft 835 ärenden som rört renhållning och nedskräpning – mot 562 för motsvarande period i fjol.

Och det handlar om allt ifrån överfulla pappers- korgar, glassplitter och ölburkar till byggmaterial som inte fraktats bort.

– Vi har en ökad konsumtion och rör oss mycket mer utomhus. Dessutom finns det någon sorts allmän tanke eller trend att man inte tar ansvar för att det är en gemensam plats, säger Johanna Ragnartz.

Även i parkerna växer skräpmängden. Tantolunden (Drakenberg), Nytorget och Vitabergsparken tillhör de skräpigaste områdena säger Agneta Pernu Olofsson, på stadsmiljöenheten.

– Vi får in mycket klagomål och har utökat städningen vissa helger och kvällar. Fimparna är ett jättestort problem för det är svårt att städa upp.

Sedan fyra år tillbaka kan polisen skriva ut böter för nedskräpning men den nya lagen används sällan – bara tre böter skrevs ut i Stockholm mellan januari och maj i år.

– Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera. Vi tycker att kommunen ska ta över ansvaret, de har personal som ofta är ute och rör sig som till exempel parkeringsvakter, säger Johanna Ragnartz.

En orsak till ökningen kan vara att fler anmält via den nya ”Tyck till”-appen, menar Krister Mandorff, enhetschef på trafikkontoret.

– Gör man det lättare att anmäla så kommer fler att passa på att göra det. Nu kan allmänheten gå in direkt på hemsidan och med ett enkelt knapptryck säga till om det är skräpigt på en plats, säger han.

Fakta

Antalet skräpanmälningar ökar i hela stan

Antalet anmälningar till staden angående skräp på enbart på gator under perioden januari-juni:

Södermalm:

2014: 562

2015: 835

Östermalm:

2014: 381

2015: 460

Norrmalm:

2014: 562

2015: 1 045

Kungsholmen:

2014: 252

2015: 427

Källa: Trafikkontoret