ANNONS

Sopåtalet: ”Andra får sig en tankeställare”

Två sophämtare på Liselotte Lööf står åtalade för mutbrott.
Två sophämtare på Liselotte Lööf står åtalade för mutbrott.
Det skulle få stor betydelse för sophämtningen om de två sopåkare som står åtalade för att ha pressat en restaurang på pengar också fälls.
Det menar Katarina Johansson som är enhetschef på Stockholm vatten och avfall.
– Andra som gör det här skulle få sig en tankeställare, säger hon.
ANNONS

Mitt i har tidigare berättat om problemet att sopåkare kräver extra pengar av restauranger för att hämta soporna. Två sopåkare åtalas i ett unikt mål för ocker och tagande av muta.

På Stockholm vatten och avfall har problematiken med svarta pengar varit känd länge. Katarina Johansson, enhetschef, säger att man arbetat hårt med frågan under många år.

– Vi jobbar mycket med det här och både vi och entreprenörerna tar det på stort allvar. Men det är ett jättesvårt arbete för den som utsätts för det här måste träda fram.

Varför låter man avtalen fortsätta med entreprenörerna om de inte kan garantera att deras anställda inte begår brott mot era kunder?

– Jag kan inte utesluta någon för att jag misstänker eller tror något utan det måste finnas bevis. Ingen är skyldig förrän man bevisat motsatsen. Och det handlar om enskilda sophämtare, inte om entreprenörer.

Vad kan ni då göra för att komma åt problemet?

– Det vi jobbar mot är maskinell hämtning. När vi hämtar kärl kan vi märka upp dem och väga. I Göteborg har man bytt ut alla säckar mot kärl och då kan man kontrollera bilarna när de tippar. Vi kan inte det för vi har fortfarande 64 procent hämtning i säck.

ANNONS

Men vilka kontroller kan ni göra så länge säckhämtningen är kvar?

– Det är information och stickkontroller och det åligger också våra entreprenörer att jobba med frågan. Bilarna har till exempel teknik som gör att man kan se om en bil är i ett område där den inte borde vara.

Vad tänker du kring att ett fall nu har gått till åtal?

– Jag tror det blir en vändning om det blir en dom. Andra som kanske gör det här får sig en tankeställare. Att bli av med sitt jobb har hänt tidigare men inte att det blivit något i ett straffregister.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.