Sopbergen växer i Hagaparken

Trots löften att röja upp ligger skräpet i drivor på Haga kulle.

– Det liknar mer slum än nationalpark, säger Frösundabon Emme Copparstad som ofta promenerar i området.

Trasiga tält, gamla möbler, en gasmask och en trasig TV-apparat är ett axplock av det som dumpats på toppen av Haga kulle och på minst tre andra platser i den kungliga nationalstadsparken.

Bedrövligt, tycker Emme Copparstad som dokumenterat sopbergen på promenaderna med sin hund.

– Det är inte kul att gå runt och se den här skiten. Det är som att man dumpat ett stort släp med skräp mitt på den finaste platsen. Det blir värre och värre. Någon måste sätta stopp för det här, annars kommer nedskräpningen att fortsätta, säger han.

Men att röja upp på kullen har visat sig vara svårt och tidskrävande. Eftersom man tror att lägren är, eller har varit, bebodda är det inte bara att skyffla undan sakerna. Människorna måste först avhysas av Kronofogden.

I maj flaggade Statens fastighetsverk (SFV), som förvaltar marken, att kullen skulle vara röjd innan sommaren, och att Kronofogden var på gång att avhysa personer från lägren.

Sex veckor senare ligger resterna från lägren och skräp i drivor kvar på platserna.

Lennart von Quanten, förvaltningschef på SFV, berättar att avhysningar har gjorts.

– Men de har etablerat sig igen. Så nu görs ytterligare en omgång hos Kronofogden, så att vi kan städa rent sen.

Hur vet ni att lägren är bebodda?

– Det finns inga konkreta bevis, jag har gått runt där men då var det inte en kotte där. Men parkpersonalen har sett att de här platserna varit bebodda, säger Lennart von Quanten.

Nedskräpning och bosättningar är ett problem man ständigt brottas med i Hagaparken, berättar Lennart von Quanten. Han tror att det bästa sättet att motverka nedskräpning och fler lägeretableringar är att röra sig i området. När Haga kulle kommer att vara ren från skräp är dock oklart.

– Det är ett ganska bortglömt, skyddat område, så det är bra att det finns ögon ute. Vi hoppas förstås att vi så snart som möjligt kan städa undan, säger Lennart von Quanten.

Emme Copparstad är uppgiven.

– Så här ska det inte se ut i en nationalpark. Det liknar mer slum än nationalpark, säger han.