Sopdumpningen ökar

hushållssopor kasse
Thomas Johansson visar en påse hushållssopor som proppat igen en av de allmänna papperskorgarna han tömmer.
5 700 ton avfall har försvunnit sedan den viktbaserade avfallstaxan infördes i Stockholm.

Thomas Johansson tror sig veta var en del av soporna hamnar.

– Folk dumpar dem i vanliga papperskorgar, säger han.

Thomas Johansson vet vad han pratar om. Han är den som tömmer de allmänna papperskorgarna i Hässelby och Vällingby. Han jobbar för Peab drift och underhåll, som sköter soptömningen på allmänna platser i stadsdelen för Stockholms stad.

– Det är bedrövligt. Innan jul och nyår var det mest sopdumpning i papperskorgar vid flerfamiljshus i Hässelby gård och Hässelby strand. Under jul och nyår har det varit mycket i vanliga papperskorgar i Backlura, där folk bor i hus.

I december berättade Lokaltidningen Mitt i om att Stockholmarna slänger nästan en tredjedel mindre sopor än tidigare, enligt en färsk undersökning.

Sedan den viktbaserade soptaxan infördes för lite drygt ett och ett halvt år sedan har villaägarna i Stockholm minskat restavfallet, alltså det som inte sorteras utan slängs i den vanliga tunnan, med 31 procent. Det blir 6 550 ton mindre mängd sopor under ett år.

Drar man av det ökade matavfallet, som allt fler sorterar för sig, så blir det 5 700 ton avfall som försvunnit, vilket både politiker och tjänstemän i Stockholms stad hurrade över som en stor framgång.

Thomas Johansson tycker att de ska ge sig ut i verkligheten för att se hur det egentligen ser ut.

– Folk är inte ärliga. Antingen vill de minska sin soptaxa eller så är de för bekväma för att gå till sitt eget soprum och trycker ner en stor påse i en vanlig papperskorg i stället, säger han.

Han säger att det inte ligger hushållsopor i varenda papperskorg, men att han definitivt har märkt av en ökning, och får tömma papperskorgarna oftare. Det dumpas även ute i naturen.

Han visar en plats vid Lövsta- badet där det dumpas sopor. Där ligger vanliga hushållssopor blandat med större sopsäckar som ser ut att komma från någon restaurang, blandat med annan bråte som trasiga stolar, ett bord och annat skrot.

– Det här har blivit lite av en tjuvtipp. Jag förstår inte riktigt hur folk tänker, det här ligger i närheten av Lövstatippen, säger han.

Enligt rapporten vet man inte var den minskade sopmängden har hamnat. Statistik från Förpacknings- och tidningsinsamlingen ger inga tydliga signaler om att återvinningen ökat sedan den nya taxan infördes.

Katarina Jönsson, enhetschef på trafikkontoret, säger att man inte har fått några indikationer om att det skulle vara ett problem med sopdumpning.

– Det man däremot kan se är en ökad sortering av grovavfall på återvinningscentralerna. Tidigare har man kastat mycket i de vanliga soporna, som skor eller annat skrymmande till exempel.

Kommer ni att närmare undersöka var de 5 700 ton soporna som försvunnit tagit vägen?

– Nej. Det är svårt att veta vad som är hushållssopor eller inte. Sommartid slänger folk sina picknickrester i papperskorgarna. Det ser precis ut som hushållssopor, så det är svårt att veta vad som är vad, säger hon.

Vid Lövstabadet har en illegal tipp växt fram den senaste tiden. Thomas Johansson forslar bort skräpet.

Jag förstår inte riktigt hur folk tänker.Thomas Johansson