Stockholm kan svämmas över av sopor

sopbil
Striden handlar om både pengar och arbetsbelastning.
Sopkaos hotar till hösten. Orsaken är att sopåkarna inte vill gå med på arbetsgivarens nya avtal som ska börja gälla den 1 oktober.
– Det skulle kunna utmynna i att sophämtningen stannar i hela Stockholm, säger Jan Spanedal som är fackklubbsordförande för Transport på Renonorden.

Sophämtare i vild strejk i Stockholm

Villkoren som nu förhandlas ska vara klara när den nya upphandlingen i Stockholm är tänkt att börja gälla den 1 oktober.

– De erbjuder mycket sämre lön och mycket högre arbetsbelastning. Resultatet blir mycket sämre, säger klubbordföranden Jan Spanedal.

Vild sopstrejk tidigare

Stockholms sopåkare har tidigare visat att de är beredda att ta strid för sina arbetsvillkor. 2009 utbröt en vild sopstrejk när företaget Liselott Lööf ville förändra lönesystemet och införa månadslön i stället för det poängsystem som finns idag.

– Stockholms sopgubbar har en historia av att vara på sin vakt och hålla ihop. Det skulle kunna utmynna i att sophämtningen stannar i hela Stockholm. Det finns risk för det, säger Jan Spanedal.

Vid nya upphandlingar har det tidigare varit tradition att sopåkarna bara byter företag och fortsätter hämta sopor i samma område som tidigare. Men att det blir så den här gången är inte säkert, enligt Peder Murell som idag kör för företaget Liselott Lööf men som i höst förlorar hämtningen i Stockholm.

– Det finns inte en sopgubbe på Liselott Lööf som kör för de här villkoren som föreslås. Det är ett pajasförslag. Det kan bli så att det inte finns några sopgubbar i Stockholm och då havererar hämtningen, säger han.

Peder Murell och Jan Spandal är helt överens om att det är omöjligt för företagen att bara anställa nya sophämtare.

– Det går inte. Om en erfaren sopgubbe lär upp en ny tar det ett år att lära sig jobbet, säger Jan Spanedal.

Krisplan finns

Peter Ekholm, vd för Renonorden Sverige, erkänner att förhandlingarna är tuffa men har i övrigt en helt annan bild av vad som står på spel.

– De har begärt en löneförhöjning och jag tycker inte att det är rimligt att en sopgubbe ska jobba fyra timmar om dagen för 45 000 kronor. Vårt bud är klart högre än marknadens övriga villkor, säger han.

Finns det risk för sopkaos om sopåkarna vägrar köra för er?

– Vi har en plan b i sådana fall. Vi får lösa det med andra människor som vi får lära upp, säger Peter Ekholm.

På Stockholm vatten och avfall säger enhetschef Marita Söderqvist att man har en krisplan ifall det blir problem med sophanteringen.

– Det kan handla om att ställa ut containrar, hur vi hjälper våra kunder i olika situationer och vilka vi kan ta hjälp av. Vi kan inte lova att det inte blir störningar men vi jobbar för att minimera dem, säger hon.

Ekonomiska frågetecken

Ett annat frågetecken gäller Renonordens ekonomi. Flera medier, däribland Svt och Dagens Industri, har rapporterat om att företaget blöder ekonomiskt vilket skulle kunna hota sophämtningen i flera svenska kommuner.. Men Peter Ekholm menar att problemet ligger i Danmark och Norge och att Renonorden Sverige går bra.

– Det räcker med att läsa vår senaste kvartalsrapport för att se det, säger han.

Fakta

Upphandling kantad av problem

Tilldelningen av sophämtningen i Stockholm, som Renonorden och Suez vann, fick förra året tas om på grund av formfel efter dom i förvaltningsrätten.

Även den nya tilldelningen har överklagats och ligger nu hos kammarrätten. Förvaltningsrätten, som är första instans, gav Stockholm vatten och avfall rätt.

Den nya upphandlingen skulle egentligen har börjat gälla redan den 1 april men på grund av försening tvingades Stockholm vatten och avfall förlänga avtalen med nuvarande entreprenörer fram till den 1 oktober.