Sopgubbe – och fotomodell

Varje dag slängs nästan 100 ton sopor i Botkyrka och Salem. Sopgubbar som fotomodeller ska få ner den siffran.

En av dem är Roger Larsson som har kört sopbilen i 30 år.

En sommardag 1984 körde Tullingebon Roger Larsson sopbilen för första gången. Spisar, kylskåp, trädgårdsavfall. Allt – förutom returpapper – plockades då upp i samma bil.

– Det har verkligen gått framåt. På den tiden hämtade vi också säckarna överallt, vi sprang in på tomterna. Då var konditionen mycket bättre än i dag, säger han och skrattar.

Nu är det i stället en automatiskt arm som lyfter in avfallet. Det har gjort sopgubbarna mer anonyma.

– Det är jättestor skillnad. Förut var det vanligt att vi fick julklappar som chokladkakor och whisky som ett tack för året som gått. I dag, när vi inte träffar folk på samma sätt, händer det inte.

Men nu kommer i alla fall åtta sopgubbar att bli betydligt mer igenkända. Sedan några veckor tillbaka kör Roger Larsson runt med en bild av sig själv på sidan av bilen.

Åtta av sopgubbarna som är anställda av företaget SRV återvinning har ställt upp som fotomodeller för att uppmärksamma frågorna om avfall. De pryder bilarna tillsammans med texten ”Peace, love och avfallshantering”.

– Vi ville göra något som sticker ut lite och lyfta upp våra egna miljöhjältar som kanske inte så många hinner se, säger Maria Bäckbom, kommunikationschef vid företaget som samlar in hushållsavfall och sköter återvinningscentralerna i fem Södertörns­kommuner.

SRV hoppas att kampanjen ska leda till att fler blir sopsmarta, mer engagerade i sortering och att den ska bidra till en bättre miljö.

– Vi i Sverige har blivit bättre på att sortera. Men vi konsumerar också mer så det blir ändå mer avfall, säger Maria Bäckbom.

Det är fortfarande mycket som slängs i den vanliga soppåsen som i stället skulle kunna sorteras ut för återvinning, till exempel tidningar och förpackningar. Roger Larsson har flera soptips som att välja varor som är förpackade i lite material, att laga det som går och att bara lägga matavfall i det bruna kärlet.

– Och försök engagera barnen i återvinning redan när det är små. Det gäller att vi vuxna föregår med gott exempel, säger han.

Fakta

Huddinge ligger högt i soptoppen