Sophie byggde en pepparkaksranch

Hästranchen.
Hästranchen.
Frihetsgudinnan
Frihetsgudinnan
Sophie Lindhes pepparkaksprojekt uppstod ur hennes hästintresse.
Sophie Lindhes pepparkaksprojekt uppstod ur hennes hästintresse.
Vad har Frihetsgudinnan och hästar gemensamt?

Svar: De är alla en del i familjen Lindhes avancerade pepparkaksbak inför julen.

Det är lätt att drabbas av prestationsångest vid åsynen av Sophie Lindhes pepparkaksstall. När många av oss kämpar för att få väggarna raka i vårt (ärligt talat redan rätt färdigställda) pepparkakshus är hon sannolikt redan inne på pepparkakshästarna – som såklart bor i pepparkaksstallet i Salem.

– Jag har varit ett år i USA och jobbat med vilda hästar och ville göra något hästinspirerat, förklarar Sophie Lindhe som inte höll tillbaka utan slog till med en hel ranch.

Mamma Susanne hittade också årets inspiration från USA och bestämde sig för att förvandla degen till Frihetsgudinnan.

Sophie Lindhe ritade mallarna själv och bäst blir det såklart om man är så noggrann som möjligt. Det där med tålamod är också en faktor som avgör om pepparkaksbaket slutar i succé eller ren katastrof.

– Det är alltid något som går sönder. Men vi kör med bränt socker så då är det ganska lätt att limma ihop, så man behöver inte bryta ihop om det går sönder, säger Sophie Lindhe.

Familjen gör sina vanliga pepparkakor på farmors recept men för de mer komplicerade verken fungerar färdigköpt deg bättre. I vanliga fall brukar bygget ta runt tre dagar men i år tog det något längre eftersom jobb och lite annat kom i vägen. Mitt i Botkyrka/Salem har hängt med i Sophie Lindhes vågade pepparkaksbyggen genom åren och bland annat berättat om när hon byggde en avbild av Söderby sjukhus i Salem.

Det har även blivit avbildningar av Big Ben i London och Operahuset i Sydney – även de inspirerade av resor och upplevelser. Den 20 januari är det dags för en annan tradition.

– Vi slår sönder dem på min födelsedag så då är det fram med stora hammaren, säger Sophie Lindhe.

Är du lika finslipad som Sophie Lindhe och hennes mamma när det kommer till att förvandla pepparkaksdegen till storstilade kreationer? Eller försöker du mest hålla tungan rätt i munnen och hoppas på det bästa? Årets pepparkakshus kanske i själva verket blev både vint och bränt? Pepparkaksmästare eller ej, klicka in på Mitt i Botkyrka/Salems facebooksida och dela med dig av årets bästa – eller sämsta pepparkakshus!