Linda och Sophie praoar i maktens korridorer

Linda Al Hachami, Erik Andersson (M) och Sophie Rördam Carlstedt i Sveriges riksdag.
Linda Al Hachami, Erik Andersson (M) och Sophie Rördam Carlstedt i Sveriges riksdag.
För Bergtorpseleverna Linda och Sophie har det varit en lite annorlunda vecka. Skolbänken har nämligen bytts ut mot maktens korridorer när de praoat hos riksdags- och Täbypolitikern Erik Andersson (M).

Hur är en vanlig dag ut som riksdagspolitiker? Ja, full av möten, kontorsarbete och en hel del fika – i alla fall om man frågar åttondeklassarna Linda Al Hachami och Sophie Rördam Carlstedt från Bergstorpsskolan i Täby.

– Jag tänkte att det kunde vara en rolig upplevelse, en annorlunda praoplats, säger Linda Al Hachami, 14 om varför hon ville testa på riksdagslivet.

Roligare än väntat

De har under veckan tagit rygg på riksdagsmannen, Täbypolitikern tillika Moderaternas nya förstanamn Erik Andersson (M).

– Han har visat oss runt i de olika rummen, förklarat hur riksdagen fungerar och berättat om tavlorna som hänger här inne i riksdagen, säger Sophie Rördam Carlstedt, 14.

Hon trodde att livet i riksdagen faktiskt skulle vara tråkigare än det visade sig vara.

– Det är faktiskt trevligt här, säger hon.

Linda håller med.

– Jag trodde att det skulle vara annorlunda. Jag trodde det skulle vara mycket mer debatter och så men man sitter mest och pratar med varandra och fikar, säger hon.

”Det är faktiskt trevligt här”

En arbetsplats av konflikter

När Mitt i pratar med eleverna är det onsdag och enligt Erik Andersson kan det hetta till senare under veckan.

– Vi ska gå och se en debatt under eftermiddagen och under torsdagen ska vi vara med vid en votering, säger Erik Andersson.

Hur skulle du säga att riksdagen är som arbetsplats?

– Det är en annorlunda arbetsplats. Den största skillnaden är väl att man ständigt söker debatter och konflikter, och det hade kanske inte fungerat som bra om man jobbar på Ica exempelvis. Men man skiljs alltid åt som vänner, även med meningsmotståndare.

Samma skola som Reinfeldt

Som en del av praoarbetet ska eleverna skriva en insändare om en politisk fråga, och det verkar som att ämnet jämställdhet lockar.

– Det är  viktigt och intressant, säger Linda Al Hachami.

Och kanske ett passande ämne då Erik Andersson bevakar just frågor om jämställdhet. Det råkar också vara så att Linda och Sophie går på Bergtorpsskolan, vilket är samma skola som Erik Andersson och Fredrik Reinfeldt en gång i tiden gått på. Men om de vill gå samma bana som dem vill de låta vara osagt.

– Det vet vi inte, men intresset är nog större efter den här veckan, säger båda.