Sophie tämjer vilda hästar i USA

Sophie Lindhe utövar "horsemanship", som handlar om att bygga en stark relation mellan häst och ryttare.
Sophie Lindhe utövar "horsemanship", som handlar om att bygga en stark relation mellan häst och ryttare.
När man arbetar på en ranch gäller det att ha en häst som hjälper en vid grindöppningen.
När man arbetar på en ranch gäller det att ha en häst som hjälper en vid grindöppningen.
Målsättningen är att Viska ska hålla sig lugn och gå över vattenmattan utan problem.
Målsättningen är att Viska ska hålla sig lugn och gå över vattenmattan utan problem.
Sophie Lindhe följde sin dröm och lämnade Salem för att bege sig till en ranch i USA. Nu har hon ridit in en vildhäst och laddar inför den avslutande tävlingen där paret ska visa upp sina kunskaper.

Det har snart gått två månader sedan Sophie Lindhe begav sig till en ranch i Florida för att rida in en vild mustang.

Hon är en van ryttare hemifrån men att hantera en mustang som är helt ovan vid människor är en helt annan femma än hästarna här hemma. Den första tiden spenderade hon främst i hagen för att vänja hästen Viska vid hennes närhet.

– Jag kunde klappa henne redan första dagen och från början gjorde vi mycket från marken som är kopplat till ridningen, berättar Sophie Lindhe.

Träningen innefattar även hinderbanor som testar ekipagets kontroll, och här trampas det på både pressningar och vattenmattor.

Några vilda rodeoturer har det inte blivit för duon så här långt.

– Hon har inte försökt att bocka av mig, bara sparkat bakut någon gång.

Sophie Lindhes dagar börjar runt klockan nio på morgonen i ett vintrigt Orlando där temperaturen ligger runt 25 grader dagtid. Det blir flera kortare ridturer varje dag, och när Sophie Lindhe inte jobbar med Viska hjälper hon till på ranchen med allt från mockning till utfordring och andra projekt.

Det här är den tredje gången som hon bor på ranchen Wild horse rescue center. Först kom hon hit som volontär och den andra gången för att arbeta. Nu är hon här efter att ha blivit uttagen till projektet Extreme Mustang Makeover, där hon rider in sin häst och i maj deltar i en stor avslutande tävling. Då blir det olika klasser där hon får visa upp vad hon lärt Viska och de tre ekipagen i topp belönas med 4 000 dollar var.

– Jag tror att vi har chans att göra bra ifrån oss men konkurrensen är hård, konstaterar Sophie Lindhe.

Det kan tyckas grymt att fånga in vilda hästar, men betet och marken räcker inte för alla djur och boende, och därför fångast hästarna in. För stunden finns ungefär 50 hästar på ranchen och när de blivit inridna adopteras de av privatpersoner.

– Det känns att det kan bli jobbigt, man fäster sig väldigt mycket vid hästen men samtidigt var det mitt mål att jag skulle få den här hästen och göra hennes liv bättre än innan, säger Sophie Lindhe.

Hon menar att mycket inom själva inridningen handlar om att inte stressa och att undvika att begära för mycket.

– Viska är lite som ett barn man ber ta ut soporna, De provar om de kan komma undan men sedan gör de det i alla fall. Men jag har också märkt att hon tycker att det är roligt att jobba och lära sig nya saker, säger Sophie Lindhe.

Själv tycker hon att allting gått över förväntan och är imponerad över deras tid tillsammans.

Jag tänkte att det skulle gå bra, men inte så här bra. Det känns häftigt att jag kan lära min häst saker varje dag och samtligt lär jag mig saker. Skritta, trava, galoppera och öppna grindar. Allt hon kan har jag lärt henne!

I maj beger sig Sophie Lindhe hem igen och än så länge är framtiden osäker. Det är lätt att känna sig kluven mellan två världar.

– Jag känner att jag måste hem och satsa på mitt liv och se hur allt går, samtidigt är det här det jag vill göra och min absoluta dröm är att bo i Sverige på sommaren och här på vintern.

Fakta

Fakta

”Wild horse rescue center” är en ideel organisation för att rädda och bevara Amerikas vilda mustanger och går runt med hjälp av donationer. Hästar som hamnat i utsatta situationer tas om hand om för att sedan adopteras bort. Många volontärer från olika delar av världen betalar för att delta i projektet under en viss tidsperiod.