Slut med sopig parkering i Barkarby

sopor parkering
Det ska bli ordning och reda på parkeringen.
Det har varit minst sagt ruffigt vid pendlarparkeringen i Barkarby. Många upplever platsen som otrygg och har anmält till kommunen att något borde göras.

I sociala medier de senaste dagarna har många järfällabor uppgett hur otrygga de känner sig vid pendelparkeringen vid Barkarby station. Man refererar till skräp och olovliga bosättnignar. Kommunen har också fått ta emot ovanligt många anmälningar om en och samma plats.

Jörgen Karlsson är lokalpolischef i Järfälla och Upplands-Bro.

– Oron för att det ska hända något där kan jag nog tona ner för vi har ingen ökning av bilinbrott eller att människor blir antastade. Det är mer den allmänna otryggheten det handlar om. 

Men han har förståelse för att platsen inte uppfattas som trygg.

– Det ser ju ovårdat och ostädat ut och bara det kan ge en känsla av otrygghet, säger han.

Deadline på fredag

Under tisdagen var polis på plats för att avhysa de som bosatt sig olovligen på platsen och innan fredag ska det vara städat. Det berättar Simon Bartosz som är säkerhetshandläggare på kommunen.

– I det här fallet har vi kontaktat både Kronofogden och polisen för att ärendet ska hanteras snabbt. På fredag kommer kronofogden och då ska det vara rent och snyggt, berättar han.

Vidare arbete

För att platsen i fortsättningen ska kännas trygg att använda finns en rad olika åtgärder som kan göras. Det är ännu inte beslutat vilka det blir, men det skulle kunna handla om mer belysning och utökad parkeringsövervakning.

– Sen kan man begränsa möjligheten att parkera där nattetid, det brukar vara det bästa, säger Simon Bartosz.

Man har också diskuterat möjligheten att bygga parkeringshus, inte bara vid pendlarparkeringen i Barkarby, utan även på andra platser där det idag är vanliga parkeringar. Det berättar kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

– Det måste bli mer yteffektivt, säger han.