ANNONS

Sopigt: Sommaren tog dem på sängen

Förra söndagen såg det ut så här vid Farstabadet. Den sopcontainer som brukar sättas ut till badsäsongen var på plats först tre dagar 
senare.
Förra söndagen såg det ut så här vid Farstabadet. Den sopcontainer som brukar sättas ut till badsäsongen var på plats först tre dagar 
senare.
Farstabadet efter en solig helg.
Farstabadet efter en solig helg.
Dykare ser till att inget farligt skräp finns i vattnet.
Dykare ser till att inget farligt skräp finns i vattnet.
ANNONS

När sommaren kom vällde Farstaborna ut i naturen för att möta solen. Men varken containrar eller helgstädare fanns på plats för att ta hand om pizzakartonger, engångsgrillar och flaskor.

Värmeböljan förra helgen kom som en överraskning för många. Inte minst för dem som sköter renhållningen i Farstas parker. Ingemar Thörnqvists bild visar hur det såg ut när en ensam soptunna fick ta emot skräpet från flera hundra solsugna gäster vid Farstabadet.

– När staden lägger miljoner på att rusta upp strandpromenaden, då borde de väl se till att hela miljön här är fin. På sommaren får man nästan kliva över soporna, säger han, som under flera år har uppvaktat stadsdelsförvaltningen om fler soptunnor.

– Svaret jag har fått är att de inte vill ha fler för det blir så skräpigt runt soptunnorna. Det är en konstig inställning.

Vid just Farstabadet och Hökarängs-badet brukar i stället en container placeras ut varje sommar. Men den kom inte på plats förrän i onsdags, när den värsta försommarhysterin redan lagt sig.

– Jag var på semester veckan innan och det gjorde att containrarna inte kom ut, förklarar Jan Ekman, parkingenjör i Farsta stadsdel.

Är det inte lite sårbart att det ska hänga på en enda person?

– Jo men så är det, det är jag som sköter det där.

Kanske hade skräpkaoset blivit lite mindre om entreprenören Svevia hade satt in sin helgbemanning. Det brukar normalt sett ske efter 15 maj, men kan göras tidigare om vädret är bra.

ANNONS

– Vi brukar titta på prognoserna hur vädret ska bli men den här gången missade vi det, säger Mattias Carlsten, platschef på Svevia.

När Mitt i Söderort frågade läsarna på Facebook om stadsdelens skräpigaste platser var det just badplatser och strandpromenader som stack ut. Jan Ekman står dock fast vid att inte placera ut fler soptunnor:

– Folk är lata, de går ändå till den som är närmast, även om den är överfull.

Att papperskorgar saknas utmed strandpromenaderna har enligt Jan Ekman en enkel förklaring.

– Vi kan bara ha papperskorgar på de platser där vi kommer fram med fordon för att tömma dem. Däremot ska vi märka upp våra containrar vid badplataserna tydligt med klistermärken så att folk förstår att de kan slänga sitt skräp där, säger han.

Samtidigt finns så klart en person bakom varje slängd plastpåse och kvarlämnad pizzakartong. Någon som har valt att låta den ligga. Mattias Carlsten på Svevia bollar tillbaka ansvaret till dem som besöker parker och badplatser.

– Jag tycker mentaliteten blir värre och värre för varje år. Folk verkar tänka att när de betalar skatt, då ska någon annan plocka upp efter dem, säger han.

Soporna hamnar inte bara på land. Mitt i Söderort träffar dykarna Anders Vilhelmsson och Tomas Jangvik, som varje vår rensar vattnet på söderorts badplatser. På fem minuter längs bryggan på Hökarängsbadet hittar Anders Vilhelmsson en rostig cykelkorg, en halv trädgårdsplatta i betong, en skateboard och nätet från en engångsgrill.

– Kundvagnar brukar vi också stöta på. Det kan vara farligt när folk hoppar från bryggan. Att trampa på nätet från en engångsgrill är inte heller så kul, kanterna är fruktansvärt vassa, säger Tomas Jangvik.

Kolla dykarnas fynd här: http://mitti.se/film-skrapjakt-under-ytan/?tag=farstaskondal

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.