Sopkaos efter jul på Hällbybacken

I flera år har grannarna i husen på Hällbybacken fått leva med sopproblem.

Trots det anser Familjebostäder att sopsugningssystemet fungerar. Det är hämtningen som är problemet.

Under nyårshelgen och trettondagshelgen drabbades 1 200 Rinkebybor av sopkaos.

Sophämtningen fungerade inte och sopnedkasten var till bredden fyllda upp till våning tre i Fa- miljebostäders fastigheter på Hällbybacken. Där fick 105 hushåll leva med stanken av gamla sopor i flera dagar.

– Det är hemskt. När sopnedkasten är fyllda slänger folk sopor utanför vår dörr. Det luktar fruktansvärt, säger Fatma Elmezughi som bor på Hällbybacken.

I slutet av förra veckan hade Familjebostäder tömt sopnedkasten och städat bort omkringliggande sopor.

– Men så här ska det inte vara. Vi kommer att sätta oss ner och diskutera sophämtningen med trafikkontoret för att säkerställa att det inte händer igen, säger Lars Björk, fastighetschef på Familjebostäder.

Även om kaoset beskrivs som extremt av boende, den här senaste gången, så är det inte första gången det händer.

Många grannar som Lokaltidningen Mitt i pratat med berättar att när en av tre miljöstugor brann ner för sex år sedan började boende trycka ner större föremål i vanliga sopnedkast vilket ledde till stopp.

Under 2013 har det förekommit minst tre stopp i fastigheternas sopsugningssystem, enligt Familjebostäder.

– Vi har ändå gjort bedömningen att det bara behövs två miljöstugor i området. De som bor på Hällbybacken behöver bara gå 200 meter så finns plats i miljöstugan, säger Lars Björk.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger tidigare berättat om problemen med sophanteringen på Hällbybacken. Under 2011 gjorde ett stopp i sopsugningssystemet att Familjebostäder beslöt att dela systemet för att inte alla hushåll ska drabbas samtidigt av ett stopp.

– Sopsugningssystemet är i gott skick. Det är hämtningen vi fokuserar oss på att utreda, säger Lars Björk.