Sopkaos i hela Flemingsberg

Drivor med sopor och flugor i mängder har fyllt trapphusen i Flemingsberg de senaste tio dagarna.
Drivor med sopor och flugor i mängder har fyllt trapphusen i Flemingsberg de senaste tio dagarna.
Drivor med sopor och flugor i mängder har fyllt trapphusen i Flemingsberg de senaste tio dagarna.

Ett fel i sophanteringssystemet ska vara orsaken till sopkaoset i området, och enligt sopföretaget ska felet vara åtgärdat under onsdagen.

I tio dagar har boende och företag på Röntgenvägen, Diagnosvägen, Ortopedvägen och Terapivägen, inklusive Karolinska sjukhuset, haft problem med sophämtningen.

I flera av husen har det resulterat i drivor med sopor inne i trapphusen.

– Det är så äckligt. Det ligger högar med sopor i trappuppgången och det krälar massa kryp i påsarna. Jag har köpt flera flaskor insektsmedel och sprayat i trapphuset, men har ändå fått in massa flugor i lägenheten, berättar en boende på Terapivägen som Mitt i har varit i kontakt med.

Felet beror på att grundvatten har trängt in i ett av rören dit soporna sugs ner. Pumpen som ska få bort vattnet har då slagits ut vilket har lett till att vakuumsuget som ska få soporna ur rören i sopnedkasten har slutat att fungera. Soporna har då packats i schakten och när sopnedkasten har fyllts upp till luckan har boende lämnat soporna på golven i trapphusen.

Om felet inte har åtgärdats under dagen ska Envac, som sköter sophanteringen, ställa ut sopcontainrar i området för boende och företag att slänga sopor i.

Varför har ni inte gjort det tidigare?

– Eftersom det har funnits plats i schakten så har vi inte gjort det. Men med facit i hand borde vi ha ställt ut containrar tidigare, säger Janne Kull, servicechef för Envac.

Han menar att det har funnits plats i schakten bara man har gått några våningar upp, men medger att den informationen inte har kommunicerats ut till de boende.

Den boende på Terapivägen som Mitt i har varit i kontakt med menar att det ofta är problem med sophanteringen i området.

Janne Kull är villig att hålla med, men menar att det beror på de boende.

– Den vanligaste orsaken till att det blir stopp är att boende slänger grovsopor i schakten i stället för i grovsoprummen, säger han.