ANNONS

Väsbyborna utan juletidernas sopkaos?

Överfull returstation vid Torkel Knutssonsgatan på söder i Stockholm.
Så här såg det ut en dag i december vid återvinningsstationen på Torkel Knutssonsgatan.
Många returstationer i hela Stockholmsregionen ser ut som sopberg efter jul- och nyårshelgen.
Men i Upplands Väsby har bara ett klagomål kommit in. Det verkar som att Väsbyborna klarade sig utan jullovets sopkaos.
ANNONS

Efter jul- och nyårsfirandet ser det skräpigt ut vid många av länets återvinningsstationer. Flest klagomål på containrar som behövs tömmas eller städas gäller returstationer som ligger i Stockholms kommun. Men i Upplands Väsby har det bara kommit in ett klagomål på containrarna, vilket är minst i hela länet.

Stationerna är avsedda för källsortering av förbrukade förpackningar och tidningar för de privata hushållen, men används av vissa som avstjälpningsställe för diverse grovsopor.

Snuskstation

En som upprörs över hur det brukar se ut vid en station på Torkel Knutssonsgatan på Södermalm är René Andersson. Hon tycker att det mer ser ur som en ”sunkstation”.

– Det står målarfärg, stekpannor, sängar och ibland backar med matrester. För inte tala om alla som kissar och bajsar där. Det är så snuskigt, säger hon.

Trots att hon påpekat problemet för Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna tömning och renhållning, menar hon att det alltid ser i stort sett lika illa ut när hon är där och källsorterar.

– Det verkar inte så intresserade att tömma ofta. Jag har slutat att mejla och ringer bara numera. Ofta tackar det för samtalet och skyller på något varför det inte har gjorts.

Töms dagligen

Annika Ahlberg är FTI:s regionschef för Stockholms län förklarar att stationerna töms dagligen – i vissa fall till och med två gånger om dagen.

– Det är så få återvinningsstationer i Stockholm, därför blir de väldigt snabbt fulla. Vi har satt in extra resurser över jul och nyår och ska göra det även under trettondagshelgen.

– Men jag rekommenderar alla att gå in på vår hemsida och följa med när sin station planeras att tömmas, annars måste man ta med sina förpackningar hem igen.

ANNONS

”Få grovsoprum”

Att lämna avfall vid stationerna är ett miljöbrott som kan innebära böter på minst 800 kronor. En orsak till varför sopberg samlas vid stationerna är minskad tillgång på grovsoprum i fastigheter.

– Många fastighetsägare rekommenderar sina boende att lämna sina returförpackningar på återvinningsstationer, säger Annika Ahlberg.

Fakta

Så mycket har det klagats på återvinningsstationer under jul- och nyårshelgen.

* Siffrorna avser klagomål som inkommit till FTI mellan 22/12-2017 t.o.m. 31/12-2017.
Källa: FTI
Fakta

Det här får du slänga vid offentliga återvinningssationer

  • FTI:s återvinningsstationer är avsedda för insamling av förbrukade glas-, plast-, pappers- och metallförpackningar och tidningar från de privata hushållen.
  • I Stockholms stad finns det totalt 243 återvinningsstationer utplacerade.
  • På FTI:s hemsida finns det information om när varje station planeras att tömmas.
  • Förpackningar som hamnat i returbehållarna går sedan till materialåtervinning.
  • Att dumpa avfall som inte ska läggas i returbehållarna betraktas som ett miljöbrott och kan ge böter.

 

Källa: FTI
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.