Risk för sopkaos i många stockholmskommuner

Risk för avfallskaos om Renonorden skulle kånka.
Risk för avfallskaos om Renonorden skulle kånka.
Billigast är som bekant inte alltid bäst. Nu varnar experter för sopkaos sedan avfallsjätten Renonorden fått svårt att betala räkningarna. Bolaget har vuxit rekordsnabbt genom låga bud, men tjänar därför för lite.

Sopkaos kan bryta ut om avfallsjätten Renonorden, med uppdrag i flera Stockholmskommuner, går i konkurs. Det varnar flera experter för i media. Renonorden har vuxit snabbt genom att lägga låga bud för att få ta hand om hushållssopor, men det har också lett till att företaget fått svårigheter att betala sina lån.

– Bolaget är alldeles för högt belånat. De har en jätteskuld som de inte mäktar med att betala samtidigt som de har kontrakt där de inte tjänar några pengar alls. Den här kombinationen blir en dödsspiral, säger Joakim Bornold på nätmäklaren Nordnet till SVT.

– Man är egentligen på väg i konkurs när det går så långt.

De flesta hushåll i länet kan påverkas

I Stockholms län har Renonorden uppdrag i Stockholm, Nacka, Österåker, Vaxholm, Värmdö, Lidingö, Sollentuna, Sundbyberg och Sigtuna. I Österåker förnyades företagets kontrakt så sent som i maj.

Uppgifter om bolagets ekonomiska svårigheter har cirkulerat en längre tid och bolaget har även anklagats av sopåkare för lönedumpning.

Till SVT säger Renonordens vd Harald Rafdal att bolaget förhandlar med bankerna ”och ser på en långsiktigt finansieringslösning.