Sopkärlen spänns fast

Den milda vintern i Stockholms län har gynnat vildsvinsstammen – inte minst i Huddinge.

– De är ett problem året runt, säger Magnus Vikström.

Sedan två vintrar har Huddinge kommun haft problem med vildsvin.

Djuren förstör villaträdgårdar och är en trafikfara på vägarna.

– Den milda vintern vi nu har haft leder till att vildsvinsstammen har blivit större. Hittills i år har Huddinge kommun haft två trafikolyckor där vildsvin har varit inblandade. Förra året låg siffran på fyra, säger Lars Jonsson.

34-åriga Walid Abdulazyz krockade med ett vildsvin vid Flottsbro i Vårby den 24 januari, strax efter klockan två på natten.

– Jag blev överraskad när jag såg grisen som kom från vänster sida. Jag hann bromsa, men grisen fortsatte och jag råkade köra på hans bakdel. Jag blev rädd för mitt liv eftersom grisen var stor och jag visste inte hur allvarlig krocken skulle bli, säger han.

Den andra olyckan inträffade också i januari i närheten av centrala Huddinge.

– Olyckan inträffade på Lännavägen före Ågestabron. Det är första gången jag hör att en gris är så nära centrala Huddinge, säger Magnus Vikström, viltvårdare i Huddinge kommun.

Han berättar att vildsvinsproblemen började för två år sedan. Men att han tillsammans med jägarna har försökt att jaga bort grisarna.

– I somras sköt vi fyra stycken, men det är svårt att jaga när det finns bostäder i närheten. Vi kan inte skjuta hur som helst.

Vad innebär den här milda vintern för stammen i Huddinge?

– Det är för tidigt att säga om den har vuxit. Under vintern har det varit förhållandevis lugnt, men jag fick för bara en halvtimme sedan ett samtal från en tomtägare i Länna om att vildsvinen hade varit framme i natt (läs onsdag) och vält soptunnorna, säger Magnus Vikström.

Samtalet kom från en boende vid Karlsborgsleden i Skogås. Längs vägen ser Lokaltidningen Mitt i:s reporter flera soptunnor som är omkullvälta och skräp ligger utspritt på marken.

– De var här natten till onsdag och bökade. De tog ner flera soptunnor, det ser så hemskt efteråt, säger Christina Aspnor som var den som ringde.

En annan granne berättar om sin rädsla.

– Vildsvinen är orädda av sig. De har stått på min altan och bökat. Jag känner inte mig säker när jag går ut här på kvällarna och rycker till varje gång jag hör något grymt från åkrarna, säger Petra Hjelm.

Vildsvinen har slagit på flera platser i Huddinge. Husägare spänner fast soptunnorna för att hindra djurens härjningar.

Fakta

Fyra olyckor med vildsvin förra året

2013 anmäldes 308 trafikolyckor med vildsvin i länet. Förra året blev siffran på 369. Hittills i år har 56 olyckor skett.

I Huddinge kommun anmäldes sex krockar med vildsvin 2013 och fyra under 2014.

Vildsvinsstammen har exploderat de senaste åren.

Myndigheter och intresseorganisationer vill nu minska stammen genom ökad jakt.

Vildsvin är skygga och ses sällan i dagsljus.

Källa: Viltfakta