Ny soplösning som suger – kostar 142 miljoner

Ett sopsugsystem finns redan på flera platser – som här i Norra Djurgårdsstaden.
Ett sopsugsystem finns redan på flera platser – som här i Norra Djurgårdsstaden.
I Täby Park ska kommunen investera i en ny sopsug för 142 miljoner, där invånarnas sopor kommer att köras under marken.
– Det här sugsystemet kommer att minska den tunga trafiken, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M).

Släng ner dina sopor i ett rör, och soporna sugs sedan under marken till en uppsamlingsterminal på andra sidan E18. Så är det tänkt att sophanteringen ska fungera i Täby Park.

– Det här sugsystemet kommer att minska tung trafik i området, vilket innebär mindre trängsel och mindre buller. Det kommer dessutom frigöra mer utrymme i husen när man slipper soprummen, vilket betyder mer plats för caféer och butiker, säger Johan Algernon (M), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Finns på flera platser

Beslutet om att kommunen ska investera i det här sopsystemet klubbades igenom under kommunfullmäktige i måndags. Systemet finns redan på andra platser som i Norra Djurgårdsstaden, Barkarbystaden och i norska Bergen.

– Det är kommunen som kommer att ansvara för anläggningen. Under resans gång kan det förändras men tills vidare är det vi som har ansvaret. Egentligen blir det här en del av infrastrukturen likt vatten och avlopp, som ju kommunen ansvarar för idag, säger Johan Algernon.

”Systemet kommer innebära mer plats för caféer och butiker”

142 miljoner kronor

Projektet är fortfarande i ett tidigt skede. Nu ska det tas fram ett förfrågningsunderlag för en framtida upphandling och tanken är att systemet kommer att installeras allt eftersom Täby Park växer fram. Men prislappen är redan satt till 142 miljoner kronor.

– Det kommer att finansieras av anslutningsavgifter som under själva projektet kommer att betalas av byggherrarna. Om det kommer att innebära att det blir dyrare för invånarna än vanlig sophantering är alldeles för tidigt att säga, säger Johan Algernon.