Min lokala hjälte

Sopor dumpas i toaletten

Käppalatunneln – avloppstunnel full av bajs som går under Sollentuna. Jan Erik Berg jobbar som informatör på Käppalaverket.  Råtta som Jan Erik Berg hittat i kloakerna. ”Vi har hittat råttor stora som bävrar.”
Käppalatunneln – avloppstunnel full av bajs som går under Sollentuna. Jan Erik Berg jobbar som informatör på Käppalaverket. Råtta som Jan Erik Berg hittat i kloakerna. ”Vi har hittat råttor stora som bävrar.”
I kloakerna under Sollen­tuna hamnar allt som vi ovan mark vill bli av med. För människor är livs­betingelserna inte de bästa – men det finns ­annat som trivs här.

– Råttorna lever på det som man inte borde ­spola ner i toaletten, ­säger Jan Erik Berg.

En brun flod rinner sakta fram emot oss. Lukten är förvånansvärt lite besvärande, i synnerhet med tanke på att vattnet är brunt av en anledning: Det är avföring.

Vi står i kloakerna under Sollentuna, närmare bestämt en pumpstation under Edsbergsparken.

Käppalaverkets informatör Jan Erik Berg blickar ut över vattenmassorna som når till brösthöjd i tunneln som lugnt skulle kunna svälja en tunnelbanevagn.

– Hit kommer allt det som ­spolas ner i toaletten från Sollentuna, Upplands Väsby, Upplands-Bro och Sigtuna, säger han.

Just nu går pumparna i stationen på högvarv. Varje sekund pumpas 1 700 liter avloppsvatten från toalett, dusch och kök upp till ytter­ligare en lika stor tunnel som börjar i berget under Edsviks konsthall.

– Tunnlarna lutar för att vattnet självmant ska rinna mot slutdestination: Käppalaverket på Lidingö där vattnet renas, berättar Jan Erik Berg.

I ett utrymme intill pumpstationen har saker som flutit upp till ytan samlats: Tennisbollar, tandkrämsförpackningar och till och med en hel glödlampa.

Sopor som människor slänger i toaletten i stället för i papperskorgen är ett av de stora bekymren. Totalt rensas 25 ton sopor bort i veckan.

Soporna orsakar inte bara stopp i systemet, de lockar också till sig objudna gäster.

– Råttorna lever på det som man inte borde spolas ner i toaletten, bland annat matrester från restauranger. Vi har hittat råttor stora som ­bävrar, men problemen är ändå relativt små, säger Jan Erik Berg.

Djuren kan dock ställa till med rejäla problem genom att gnaga sönder kablar och mätutrustning i avloppstunnlarna.

– Det är sorgligt att människor ska använder toaletten för att dumpa sopor, säger Jan Erik Berg.

Ibland hittas ännu större före­mål i systemet som cyklar och vägkoner.

– Vi har haft en del inbrott. Folk tror att vi är en militäranläggning. När de inser att det inte är så spännande som de hade trott slänger de i saker de hittar, säger Jan Erik Berg.

Från pumpstationen under Edsbergsparken kan Jan Erik Berg och hans kollegor ta sig vidare genom kloaksystemet som är 65 kilometer långt.

Färden går med båt. Utrustningen inkluderar, skyddsdräkt, syrgastub och gasvarnare.

– Det här är inte ett jobb för klaustrofobiker. På vissa platser kan det vara fyra kilometer till närmaste uppgång, säger Jan Erik Berg.

Käppalasystemet byggdes under 60-talet i samband med att konsekvenserna av en okontrollerbar dumpning av avlopp blivit allt mer tydligt på miljön.

– Innan systemet byggdes ­dumpades allt avlopp i närmaste vatten, bland annat Norrviken och Eds­viken.

I dag är avloppsvattnet inte bara ett problem. Av slammet som rensas bort i reningsprocessen framställs biogas som bland annat används som drivmedel i SL:s bussar.

– För oss är kiss, bajs och toapapper någonting positivt, säger Jan Erik Berg och skrattar.

Det är sorgligt att människor använder toaletten för att dumpa sopor.Jan Erik Berg informatör