Sopproblem på flera håll i Stockholm

Sophögarna växer utanför bostadsrättsföreningen på Spetsvägen och Kvarnbacksvägen. Det ska tömmas en gång i vecka och nu är det är inte tömt sedan årsskiftet.
Sophögarna växer utanför bostadsrättsföreningen på Spetsvägen och Kvarnbacksvägen. Det ska tömmas en gång i vecka och nu är det är inte tömt sedan årsskiftet.
På Spetsvägen och Kvarnbacksvägen är soporna inte hämtade sedan årsskiftet.

– Det är helt bedrövligt, säger Christin Kamph Wennergren, ordförande i en bostadsrättsförening i området.

Kommunen bytte entreprenör till Ragn-Sells från och med 2016. Enligt uppgifter i tidningen Svenska Dagbladet klarar den nya entreprenörens fordon inte av att tömma underjordiska sopbehållare.

– Sopberget växer för varje dag, säger Christin Kamph Wennergren som är ordförande i en bostadsrättsförening med i Riksby som drabbats av problemen.

Hon har fått ägna mycket tid de senaste veckorna åt att ringa och tjata på Stockholm Vatten, som ansvarar för kontakterna med entreprenören. Många arga grannar hör också av sig till henne.

– De tror att det är vi i styrelsen som har slarvat. Jag kan bara hålla med om att det är äckligt! Fåglarna har kalas och det värsta är att det kommer råttor också, säger Christin Kamph Wennergren.

Ragn-Sells ska dessutom ha haft problem med sitt IT-system, enligt Svenska Dagbladet, och kan därför inte kolla upp exakt var alla överfulla behållare finns. På Stockholm Vatten vet man inte exakt hur många som är drabbade av sophögarna men uppger att de fått in 362 klagomål.

– När jag ringde Stockholm Vatten sa de till mig att jag kunde plocka upp soporna i svarta sopsäckar så kunde de komma och hämta. Då gick jag i taket och sa att vi inte är avlönande för att göra det här! Det är påsar som är sönderhackade av fåglar, det känns inte så trevligt för oss, säger Christin Kamph Wennergren.

– Man undrar vad är det för rackarns upphandling som kommunen gör? Har de inte kollat att den nya entreprenörens kranbilar är dimensionerade för alla sorts kärl? Antagligen har de fått det billigare, ofta är det väl bara pengar som gäller och inte kvaliteten…