Sopproblemet inte löst i Flemingsberg

Trapphusen på Röntgenvägen, Diagnosvägen, Ortopedvägen och Terapivägen börjar fyllas upp med drivor av soppåsar och flugor i mängder.
Trapphusen på Röntgenvägen, Diagnosvägen, Ortopedvägen och Terapivägen börjar fyllas upp med drivor av soppåsar och flugor i mängder.
Problemet med sophanteringen i Flemingsberg är inte löst.

Nu ställs containrar ut i området för att få bort soporna och flugorna från trapphusen.

En ny utredning ska se över hur situationen ska förbättras.

Sophanteringen har inte fungerat i Flemingsberg på snart två veckor och trapphusen på Röntgenvägen, Diagnosvägen, Ortopedvägen och Terapivägen börjar fyllas upp med drivor av soppåsar och flugor i mängder.

Envac, som sköter sophanteringen, hoppades att problemen i schakten och i rören där soporna kastas ner skulle vara lösta under onsdagen, men så blev inte fallet. I stället ställs det i dag torsdag ut containrar på flera ställen i området, där man tills vidare får slänga sina sopor.

– Det är så äckligt. Det ligger högar med sopor i trappuppgången och det krälar massa kryp i påsarna. Jag har köpt flera flaskor insektsmedel och sprayat i trapphuset, men har ändå fått in massa flugor i lägenheten, berättar en boende på Terapivägen som Mitt i har varit i kontakt med.

Trapphusen ska också städas för att få bort skräp, stank, flugor och andra skadedjur.

– Vi ska ta in extra personal under dagen för att städa i trapphusen, säger Ellinor Magnusson, tillförordnad affärsområdeschef för Huge i Flemingsberg.

Sophanteringssystemet går under marken genom Flemingsberg, och det är inte första gången området drabbas av ett stort sopstopp.

Samfälligheten, som består av Hsb, Lokum, Stockholm studentbostäder och Huge, har nu beslutat att dra i gång en utredning för att se hur sophanteringen kan förbättras i Flemingsberg.

– Det känns inte säkert att det är så här, men samtidigt är det är svårt att ha en annan lösning i Flemingsberg eftersom sopbilar inte kan köra in i området. Nu tittar vi på både kortsiktiga och långsiktiga lösningar och en utredning kommer att påbörjas omgående, säger Ellinor Magnusson.

Enligt Envac är det oftast de boende själva som orsakar stoppen.

– Den vanligaste orsaken till att det blir stopp är att boende slänger grovsopor i schakten i stället för i grovsoprummen, säger Janne Kull, servicechef på Envac.

Men enligt Ellinor Magnusson är det bara halva sanningen.

– Vi har grovsoprum där de boende har goda möjligheter att lämna sina grovsopor. Här handlar det också om ett sophanteringssystem som är gammalt, svårunderhållet och med rör som läcker. När det blir ett stopp kan det var svårt att hitta stoppen och få bort dem, säger hon.

Läs även:

Sopkaos i Flemingsberg