ANNONS

Sopstrejk fortsätter: ”Vi är i ett nolläge”

strejken fortsätter.
strejken fortsätter.
Stockholm vatten har startat sin krisplan och uppger att de under dagen kommer att börja hämta sopor.
– Vi kommer att prioritera äldreboenden, tunnelbanor, restauranger och sjukvårdsinrättningar, säger Katarina Johansson enhetschef på Stockholm vatten.
ANNONS

– Vi är i ett nolläge och vi har därför startat vår krisplan som går ut på att föra dialog med samtliga entreprenörer som kan hjälpa till att hämta sopor, säger Katarina Johansson enhetschef på Stockholm vatten.

Om strejken fortsätter eller eskalerar ska staden även ställa ut containrar.

– Vi kommer at börja hämta sopor under dagen och prioriterar, äldreboenden, tunnelbanor, restauranger och sjukvårdsinrättningar.

De kommer att arbeta fram till klockan 22 idag och imorgon för att försöka hämta igen de sopor som släpar efter. 10 000 hämtningar skulle ha hämtats igår och idag 8000, enligt Katarina Johansson.

Hämtar sopor även i helgen

– Hinner vi inte klart kommer vi även att hämta sopor under helgen.

En av orsakerna till att strejk utbrutit är att sopåkarna motsätter sig en nyckelinventering. Stockholm vatten och arbetsgivare har nycklarna till soprummen, men vet enligt Katarina Johansson inte var alla går.

– Vi vädjar därför till kunder som har problem att hjälpa till att med att identifiera var nycklarna går. Det kommer kanske ta lite längre tid men vi kommer att lösa det.

ANNONS

Varför har ni inte uppdaterat era nyckelregister tidigare?

– Vi brukar uppdatera det när vi har nya entreprenörer, nu var det åtta år sedan sist.

”De åker till strejken och blockerar Reno Nordens området. Det är inte ok.”

Katarina Johansson, Stockholm vatten

Under torsdagsmorgonen började sopåkare från Liselotte Lööf ansluta till strejken.

– Vi har inte fått några indikationer om att de inte utför sina hämtningar, men de åker till strejken och blockerar Reno Nordens området. Det är inte ok, och det är heller inte ok att de använder sopbilarna med våra loggor, säger Katarina Johansson enhetschef på Stockholm vatten.

Fakta

Områden i Stockholm där Reno Norden ansvarar för städningen

Stockholm (Älvsjö, Enskede, Årsta, Farsta, Vantör, Bromma, Åkeshov, Råcksta, Hässelby, Tensta, Rinkeby, Kista, Spånga, Vällingby, Järfälla, Kungsholmen, Lilla Essingen, Norrmalm, Vasastan och Östermalm)

Nacka
Österåker
Vaxholm
Sigtuna
Sollentuna
Sundbyberg
Värmdö
Östhammar
Lidingö
ANNONS